Födda: nya nallar

1 av 3 | Foto: ULF HÖJER
Första upptäcktsfärden Skansens tre små nytillskott lufsade omkring i terrängen och visade upp sig för den församlade pressen. Mamma Ursa bor på Skansen och pappa Ursus finns i Orsa.
NYHETER

Först en liten tvekan, sedan tultar de ut.

Årets björnungar såg i går världens ljus för första gången.

Och de var lika söta som vanligt.

Ett av de säkraste vårtecknen: Skansen och björnparken Orsa Grönklitt har släppt ut sina nyfödda björnungar.

I Orsa visade björnhonan Bente upp sina fyrlingar. Som ystra små garnbollar tumlade de runt i snön och lät sig villigt klappas. På Skansen svassade tre små björnungar runt benen på mamma Ursa.

Nyfiket halkade de omkring men höll sig hela tiden i närheten av varandra. Ett och annat ofrivilligt dopp i Björnbergets bäck gick dock inte att undvika.

Slagsmål i solskenet

När hungern rev i björnungarnas magar la sig mamma Ursa på rygg och lät ungarna dia i solskenet. Men när det utbröt slagsmål om den bästa spenen lufsade hon uppgivet därifrån.

Alla sju ungarna är födda på björnparken i Orsa och har samma pappa - björnhannen Ursus. Han är en ståtlig bjässe på 375 kilo och har fått otaliga ungar under årens lopp.

- Skansen har ingen egen hanne eftersom vi har så begränsat utrymme. Därför fick Ursa åka till Dalarna och bli befruktad, säger Linda Thörngren, björnskötare på Skansen.

När ungarna föddes i januari var de nakna, lika stora som marsvin och vägde cirka ett halvt kilo. I dag har de ätit upp sig till fem kilo, i höst kommer de att väga 30.

Än så länge diar de mest. Men de har provsmakat fast föda några gånger och eftersom björnar är allätare får de allt från fisk och kött till frukt och grönsaker.

- I höst kommer de att ha gått upp i vikt ordentligt och väga kring 30 kilo, säger Linda Thörngren.

Bingolottotittare döper björnar

Björnungarna har ännu inte fått några namn.

Miljöminister Kjell Larsson ska döpa en av Orsa-ungarna och han har tidigare sagt att den ska få heta Kjell.

Finansmannen Anders Wall ska döpa en annan och de sista två ska namnges av tittarna på Bingolotto.

Skansens björnungar ska få sina namn av DN:s läsare.

Här föds ännu fler djurungar

Olle Castelius