Ekokycklingar kan ge magsjuka

NYHETER

Glada och ekologiska uppfödda kycklingar kan låta gott.

Men nu är de också farliga. Deras pickande efter mat ute i det fria gör att de får i sig magsjukebakterien campylobacter.

Foto: AFTONBLADET BILD
Farligt pickande Magsjukebakterien campylobacter finns naturligt i marken och sprider sig snabbt i en flock då kycklingarna också äter varandras avföring.

Lagom till påsk kommer ännu ett larm från jordbruket: Ekologiskt uppfödda kycklingar ger magsjuka.

När kycklingarna går ute och pickar efter mat får de i sig den fruktade bakterien campylobacter. Bakterien finns naturligt i marken och den sprider sig snabbt i en flock eftersom kycklingarna också äter varandras avföring.

"Ett pris man får betala"

- Vi kan inte se hur man ska kunna hålla kycklingar utomhus utan att de får campylobacter. Det är ett pris man får betala för ekologisk uppfödning, säger Lars Plym Forshell, veterinäröverinspektör på Livsmedelsverket till Göteborgs-Posten som nu vill stoppa uppfödning av kyckling utomhus.

Går kravet igenom blir det ett slut på begreppet Krav-kyckling eftersom de måste få gå ute för att bli Krav-märkta. I Sverige finns i dag bara en uppfödare av Krav-kycklingar som i år väntas leverera omkring 15 000 ekokycklingar.

I Danmark visar en undersökning att alla ekologiska kycklingar som slaktats bär på campylobacter.

Fakta/

Petter Ovander

ARTIKELN HANDLAR OM