Spionplanets besättning till Hawaii

NYHETER

Den amerikanska besättningen landade på torsdagen på ögruppen Hawaii efter nattflygningen från Hainan via Guam De 24 amerikanerna hölls som gisslan under elva dagar på kinesiska Hainan.

Efter elva dagar som gisslan landade de 24 amerikanerna på USA:s militärbas på Hawai under eftermiddagen.

President George Bush hyllas som en segrare i USA i dag, en president som visat att USA är en stark, men ödmjuk stormakt, menar både regeringsvänner och opposition.

President Bush prisade sin medarbetare för upplösningen av konflikten med Kina.

- Vårt lag undvek en kris i denna första incident, sade Bush ombord på presidentplanet Air Force One enligt en hög regeringstjänsteman, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Också i Kina jublar många i dag över beskedet att den kinesisk-amerikanska krisen på ön Hainan, till stor del är över.

Budskapet att ”USA ber om förlåtelse”, fyller de stora tidningarnas löpsedlar i Kina. En förlåtelse som USA, i detta diplomatiska ordkrig, inte vill kännas vid utan hellre kalla ”beklagande”.

Blandade reaktioner

Men reaktionerna i Kina är blandade. I morse gav sig kineser ut på gatorna i Hainan och kritiserade den kinesiska regeringen för att ha givit efter för USA och frigivit den amerikanska flygbesättningen. De skanderade budskap som ”Kina är en ynkrygg” och ”President Jiang Zemin måste avgå”, eftersom de menar att president Bushs ”very sorry” inte var någon ursäkt värd att godta.

USA har hela tiden slagit fast att orden "very sorry" var en ursäkt för att det amerikanska spionplanet tvingats nödlanda på kinesiskt terriotorium, inte en ursäkt för själva flygincidenten.

Det var vid halv två tiden i natt som planet med besättningen från det amerikanska spionplanet lyfte från ön Hainan för vidare färd mot Hawaii. Några minuter före klockan sex i morse mellanlandade planet på ön Guam, där besättningen beräknas stanna i några timmar.

Efter elva dagar i fångenskap möttes de 21 männen och tre kvinnorna i besättningen av guvernören i Guam, Carl Gutierrez, och av en grupp barn. Enligt en militär talesman ska de nu får en god bit mat, raka och tvätta sig och ringa hem till de anhöriga. Sedan bär det av till slutmålet på Hawaii och flygbasen i Honolulu.

Oklart vad som händer med planet

Vad som händer med det amerikanska signalspaningsplanet är fortfarande oklart. Det aktuella spionflygplanet av typen EP-3 var avsett att med radar, radioavlyssning och annan elektronisk övervakning samla känslig information om supermakten Kina. Därför är det mycket osäkert om kineserna är beredda att släppa ifrån sig spionplanet. USA har samtidigt gjort klart att de inte tänker upphöra med spionflygningarna intill Kinas luftrum, trots de kinesiska kraven.

Planet som söndagen den 1 april kolliderade med ett kinesiskt jaktplan i internationellt luftrum uppges dessutom vara illa tilltygat. Bland annat ska noskonen, som skyddade radarutrustning, vara avsliten och en propeller uppges ha förstörts i kollisionen.

USA och Kina ska hålla ett sammanträde 18 april. Då ska de bland annat diskutera vad som ska hända med det havererade spionplanet

Claes Thunblad