Snart kan det finnas vaccin mot åderförkalkning

Ny behandlingsform utvecklas i Malmö

NYHETER

MALMÖ

Forskare i Malmö och Los Angeles håller på att ta fram ett vaccin mot åderförkalkning.

Snart lämnar professor Jan Nilsson in världens första patentansökan på principerna bakom vaccinframställningen.

Människan har ett naturligt renhållningssystem som motverkar åderförkalkning visade djurförsök för några år sedan.

Detta immunförsvar undersöks nu av forskare på Universitetssjukhuset Mas i Malmö i samarbete med en forskargrupp i Los Angeles. När forskarna har svaret på hur det fungerar, blir nästa steg att ta reda på hur man aktiverar immunreaktionen.

- Det är fortfarande långt tills vi vet om det här kommer att vara en effektiv behandlingsform på människor. Men vi har goda förhoppningar, säger Jan Nilsson till TT.

Avslöjas med ett blodprov

Parallellt utarbetas en metod för att identifiera de människor som har ett svagt immunskydd mot åderförkalkning. Med ett enkelt blodprov ska de människorna kunna hittas. Man vet fortfarande inte varför vissa människor har sämre immunskydd än andra.

- Det kan bero på kosten, det kan vara ärftliga faktorer eller kanske något annat, säger Jan Nilsson.

När immunskyddet fungerar som det ska, hjälper det till att städa undan så kallade LDL-partiklar som fastnat i blodkärlens väggar. LDL-partiklar finns i blodet och fungerar som bärare av fett. Hos människor med mycket LDL fastnar partiklarna i kärlväggarna och oxiderar, det vill säga härsknar.

Härskna LDL-partiklar retar kärlväggen och kan till och med orsaka celldöd där. På dessa skadade väggpartier finns det risk för kalkansamlingar. Om de blir för många täpps kärlet så sakteliga igen.

Ekonomiska intressen

Jan Nilssons forskargrupp är inte ensam om att försöka framställa ett vaccin. Därför är hemlighetsmakeriet kring studien stort. Den kommer inte att publiceras i sin helhet förrän till hösten, skriver Sydsvenska Dagbladet.

Det finns enorma ekonomiska intressen med i spelet eftersom åderförkalkning är den vanligaste orsaken till hjärt-kärlsjukdomar.

Åderförkalkning orsakas av många olika faktorer, inte bara svagt immunskydd. Rökning, höga blodfetter och diabetes är några sådana orsaker. Vaccinet kommer inte att kunna hejda åderförkalkning hos alla, framhåller Jan Nilsson.

- Det här kommer att ge en möjlighet för kroppen att själv motarbeta sjukdomen. Det kommer inte att ge ett fullständigt skydd, säger han.

Cecilia Klintö/TT ( )