Fick inte röka – bet steward

34-åring åtalad efter drama på charterflygning

NYHETER

När den 34-årige smålänningen inte fick röka attackerade han kabinpersonalen.

Mannen bet och skallade en flygsteward som skadades.

Nu är den svenske charterturisten åtalad för luftfartssabotage - han äventyrade flygsäkerheten allvarligt.

Det var på ett flygplan från detta bolag, Britannia Airways, som händelsen inträffade. Enligt Eva Axne på luftfartsinspektionen inträffar det i genomsnitt tio incidenter i månaden i Sverige med bråkiga passagerare.

Händelsen som ska prövas i Kalmar tingsrätt den 16 maj är bara ett av många liknande fall.

Under de senaste fem åren har antalet incidenter med bråkiga passagerare ökat med 300 procent bland de svenska flygbolagen, enligt den senaste sammanställningen av luftfartsinspektionen som Aftonbladet tagit del av.

Orsaker till passagerarnas "flygraseri" är rökförbud, fylleri, flygrädsla, vätskebrist, syrebrist i kabinen och irritation över trängsel och förseningar.

"Han uppträdde störande under resan"

En av de allvarligaste incidenter som inträffat ombord på ett svenskt flygplan är det som nu ska prövas vid Kalmar tingsrätt.

Det var den 14 augusti förra året under en charterflygning med Britannia Airways från Malmö till Cypern som den 34-årige mannen från Småland började bråka ombord.

- Han uppträdde mycket störande under hela flygresan. Han var berusad och gjorde ofredande närmanden mot flygvärdinnorna, berättar ett vittne som var med under flygresan.

Mannen hade svårt att sitta still. Han struntade också i rökförbudet och försökte upprepade gånger tända en cigarett, trots att kabinpersonalen förbjöd honom.

Till slut lyckades en av flygvärdinnorna ta ifrån mannen hans tändare. Smålänningen plockade då upp en flaska whisky ur handbagaget som han ursinnigt halsade ur.

När planet skulle gå ner var mannen stupfull och vägrade att sitta ner. När en flygsteward tillslut kopplade ett grepp runt bröstkorgen på honom bet mannen sig loss och gav stewarden ett hårt slag i ansiktet.

Skallades över näsan och fick flera slag

Flygstewarden lät sig dock inte avskräckas utan försökte koppla ett nytt grepp framifrån. Han skallades då över näsan och fick ta emot flera slag.

I tumultet som sedan följde lyckades personalen till slut med hjälp av andra passagerare hålla fast mannen i flygplansstolen. Men direkt efter landning var han uppe igen i mittgången.

Hävdar att han inte minns något

När planet stod still uppmanades alla passagerare att sitta kvar på sina platser. Tre cypriotiska polismän kom sedan ombord och förde bort den våldsamma passageraren.

Den åtalade smålänningen säger i dag att han inte minns något.

Enligt Eva Olivecrona vid flygbolaget Britannia Airways riskerade mannen säkerheten för alla ombord:

- Landningen är det mest riskfyllda momentet och nu tvingades kabinpersonalen ta hand om mannen i stället för säkerheten.

Under ett år inträffar tusentals allvarliga händelser ombord på flygplan i världen.

Handfängesel ombord på planen

Som en följd av det ökade antalet incidenter ombord har den europeiska samarbetsorganisationen för securityfrågor arbetat fram nya föreskrifter för hur flygsäkerheten ombord ska kunna höjas.

- Bland annat vill vi att alla flygplan ska ha handfängsel ombord för att kunna ta hand om bråkiga passagerare, säger Eva Axne, luftfartsinspektionens chef på securityfrågor ombord på flygplan.

Därför ökar fallen av flygraseri

Thomas Gustafsson