Han avrättas i direktsändning

Offrens anhöriga får se Oklahoma- bombaren dö - på tv

NYHETER

NEW YORK

När Oklahomabombaren Timothy McVeigh avrättas kommer offrens anhöriga att kunna följa hans dödsryckningar direkt via tv.

Justitieminister John Ashcroft gav i går klartecken till en sluten tv-sändning i Oklahoma City.

Sändningen börjar i samma ögonblick som gardinen till avrättningskammaren dras undan.

Foto: AP
168 MÄNNISKOR DOG Timothy McVeigh ska avrättas den 16 maj. 168 människor dödades och 500 skadades när han sprängde en bomb vid den federala Murrah-byggnaden i Oklahoma City.

- Alla anhöriga kommer att kunna se McVeigh ligga på avrättningsbritsen, säger justitieminister John Ashcroft.

- Och alla kommer att kunna höra hans sista ord om han har några.

Vill ha tv-sänd avrättning

McVeigh ska avrättas den 16 maj på Terre Haute-anstalten i Indiana. Men där finns bara plats för tio åskådare. Över 250 anhöriga till offren i terrordådet 1995 - när 168 människor dödades och 500 skadades av en bomb mot den federala Murrah-byggnaden i Oklahoma City - har krävt att få se när McVeigh drar sin sista suck.

McVeigh själv har sagt att han gärna ser att hans avrättning tv-sänds över hela landet. Det är något myndigheterna velat undvika. Många är rädda att McVeigh försöker göra sig till martyr för den amerikanska extremhögern.

Får inte spela in

Samtidigt vill Ashcroft göra allt för att gå de anhörigas önskemål till mötes. Den slutna tv-sändningen blev en kompromiss.

Justitiedepartementet ska hitta ett sätt att hindra att hackers "stjäl" sändningen och lägger ut den på internet. Exakt hur är inte klart. Bara att signalen ska krypteras. Ingen inspelning av sändningen får ske.

- Jag vill begränsa en massmördares tillgång till den offentliga scenen, säger Ashcroft. Jag vill inte att någon ska kunna köpa sig uppmärksamhet med blod från 168 oskyldiga offer.

Därför har Ashcroft också stoppat alla planer på att låta McVeigh ge tv-intervjuer fram till avrättningen. Däremot kan han inte stoppa journalister från att intervjua McVeigh telefonledes. Ashcroft har dock beordrat reportrar att inte banda några intervjuer.

McVeigh har rätt att tala i telefon 15 minuter per dag.

"Jag vill se McVeigh dö"

Många av de anhöriga hoppas bli bland de tio som får följa avrättningen på ort och ställe.

- Jag vill se McVeigh dö så att jag vet att han inte längre kan skada min familj, säger Kathleen Treanor som förlorade en 4-årig dotter i bombningen.

Skolorna är stängda när McVeigh avrättas