Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Var fjärde svensk är ett brottsoffer

Vi känner oss trygga - trots 1,2 miljoner anmälningar om året

Var fjärde svensk råkar varje år ut för minst ett brott.

Sverige har, enligt en färsk studie, fler våldsbrott per invånare än USA och ligger över genomsnittet för rån, bilinbrott och cykelstölder.

Ett av offren i statistiken är justitieministern Thomas Bodström.

- Senast jag drabbades var det inbrott på advokatbyrån, berättar han.

Av de 15 länder som ingår i undersökningen har bara tre fler brottsoffer än Sverige.

- Det är Australien, England och Holland, säger Jan Ahlberg, enhetschef på Brå, Brottsförebyggande rådet som sammanställer statistiken.

Totalt har 34 000 personer via telefon svarat på frågor om i vilken grad de känner trygghet, om sin syn på polisens arbete och om de under 1999 utsattes för något brott.

"Vi har en vrång bild av USA"

Av svaren att döma är svenskarna tryggast, trots att det årligen anmäls omkring 1,2 miljoner brott i Sverige. 100 000 cykelstölder, lika många inbrott i bilar och 50 000 bilstölder.

Enligt Jan Ahlberg ligger vi, enligt svaren, dessutom över genomsnittet vad gäller rån och försök till rån samt vålds- och sexbrott.

    Det verkar som att vi lever farligare än i USA?

- Vi har en vrång bild av USA. Ofta tänker vi på New York, Chicago och Los Angeles. Men det finns platser som mer liknar svensk landsbygd, med väldigt lite brott.

Detta är tredje gången undersökningen görs, och som vanligt gör många cykelstölder och bilinbrott att Sverige hamnar högt på listan.

- Att jämföra olika länders brottsstatistik säger ingenting. Då är det bättre att som här intervjua människor i flera länder vid samma tid, säger Jan Ahlberg som poängterar att siffrorna bör granskas brottstyp för brottstyp.

"Svårt att få exakta svar"

- Nu höjs procenten eftersom vi cyklar så mycket i Sverige samtidigt som vissa brott, till exempel sexbrott, är väldigt svårt att få exakta svar om.

Justitieministern Thomas Bodström är på det stora hela nöjd med siffrorna.

- Jag vill verkligen inte underskatta cykel- och bilbrott men den största rädslan hos svenskar gäller våldsbrott. Och undersökningen visar att rädslan för sådana brott inte hänger ihop med de faktiska riskerna.

Själv har han råkat ut för dels bilinbrott, dels inbrott - på sin före detta arbetsplats.

- Bilinbrottet var för flera år sedan men inbrottet på advokatbyrån var nog samma år som undersökningen gäller. Det var datorer som stals.

"Professionella aktörer i centrum"

Justitieministern vill se ett ökat samarbete mellan brottsförebyggande arbete och närpolisen för att komma tillrätta med stöldproblemen.

- Där närpolisen har en stark roll fungerar det bäst. Det är bra med engagemang, som föräldrar på stan, men vi behöver professionella aktörer i centrum. Det är receptet.

Britt Peruzzi
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet