Cincinnati skakas av svåra raskravaller

Allt började när polisen sköt ihjäl en obeväpnad svart man

NYHETER

NEW YORK

Polisen jagade 19-årige Timothy Thomas.

En polisman trodde att den unge, svarte mannen skulle ta upp ett skjutvapen.

Polisen sköt ihjäl den obeväpnade Thomas med två skott i magen.

Foto: AP
Offret Timothy Thomas hade lämnat våningen i stadsdelen Over-the-Rhine för att köpa cigaretter. Men han kom aldrig hem. Polisen sköt ihjäl honom. Nu skakas Cincinnati av svåra kravaller och undantagstillstånd i staden har proklamerats.

Skotten satte igång så omfattande raskravaller i Cincinnati, Ohio, att undantagstillstånd och utegångsförbud infördes i går.

Polisen hävdar att Thomas struntat i att infinna sig till förhör om mindre brott. När polisen fick syn på honom på kvällen började de jaga honom.

15 svarta har skjutits ihjäl

Thomas var den femte svarte mannen som dödades av polisen i Cincinnati sedan i november. Sedan 1995 har 15 svarta män skjutits ihjäl av poliser. Under samma tid har ingen vit misstänkt dödats.

Thomas var obeväpnad när han omringades av polisen.

Bristen på information har fått blodet att svalla bland de svarta som utgör 43 procent av Cincinnatis befolkning.

Ungdomsgäng har gått bärsärkagång

I två nätter har ungdomsgäng vandaliserat butiker, satt bilar i brand och bombarderat kravallpolis med flaskor och stenar. När en av demonstranterna sköt mot en polisman utlyste borgmästaren undantagstillstånd och utegångsförbud mellan åtta på kvällen och sex på morgonen.

- Vi har skottlossning mitt i stan som om vi vore i Beirut, förklarade borgmästare Luken.

Förra månaden stämde en koalition av svarta människorättsorganisationer staden Cincinnati för 30 år av rasdiskriminering.

Det finns ett mönster av polisvåld mot svarta även i andra städer. I New York har flera obeväpnade svarta skjutits ihjäl utan att de begått brott. I New Jersey avslöjades nyligen att polisen medvetet satte dit svarta för trafikbrott som de annars blundade för.

Wolfgang Hansson