Ryssvänlig tjetjensk ledare mördad i tv-studio

NYHETER

MOSKVA

De rena krigshandlingarna i Tjetjenien har avtagit.

Men i stället ökar antalet mord och sprängattentat.

I torsdags kväll dödades Adam Denijev, en av de högst uppsatta ledarna för den ryssvänliga administrationen i delrepubliken, i en bombexplosion i hembyn Avturij.

Denijev höll på recitera ett kapitel ur Koranen i direktsändning i den lokala tv-kanalen TV 10 när studion exploderade strax efter klockan nio på kvällen, lokal tid.

Enligt nyhetsbyrån Interfax fick den 41-årige Denijev så svåra skallskador att han avled i ambulansen på väg till sjukhuset. Dessutom skadades en av kameramännen allvarligt.

Tjetjenska separatister har riktat flera mordförsök mot företrädare för den civila administrationen, eftersom man anser dem vara förrädare. Denijev är en av de hittills mest framträdande ledarna som sprängts i luften.

Opposition

Denijev hamnade i opposition mot separatisterna redan under förre flyggeneralen Dzjochar Dudajevs tid som president i Tjetjenien i början av 1990-talet. Denijev tvingades fly till Moskva och organiserade sedan en politisk rörelse - Adamalla - mot självständighetsivrarna.

Bland annat gick Denijev i en egen tidning till hård attack mot Dudajevs efterträdare, Aslan Maschadov, som i sin tur anklagade Denijev för att vara agent åt den ryska säkerhetstjänsten.

Mellanöstern

Ledaren för den civila administrationen i Tjetjenien, Achmad Kadyrov, utpekade på fredagen genast Maschadov för att ligga bakom attentatet i torsdags kväll.

- De har dödat en man som med alla medel försökte få livet att återgå till det normala i Tjetjenien. Det är känt att Maschadov beordrade mordet, sade Kadyrov till tv-kanalen RTR.

Denijev var på senare tid ansvarig för kontakterna med Mellanöstern och Afrika, som en av flera vicechefer till Kadyrov.

Enligt nyhetsbyrån Itar-Tass sätter utredarna mordet på honom i samband med hans arbete för att få muslimska länder att inte stödja separatisterna.

Wiktor Nummelin/TT