Yahoo tvingas backa om porren

Protesterna från nätanvändarna blev för starka

NYHETER

SANTA CLARA

Internetjätten Yahoos utökade porrutbud blev inte långlivat. På fredagen backade företaget, sedan konsumenter protesterat mot att jakten på nya intäktskällor lett till en bred satsning på sexrelaterat material.

Tidningen Los Angeles Times avslöjade i onsdags att Yahoo i tysthet kraftigt utökat porrutbudet som finns tillgängligt via företagets sajt. Det var samma dag som Yahoos kvartalsrapport visade att inklusive extraordinära poster går företaget nu med förlust. Första kvartalet förra året gjorde Yahoo en vinst på 67,6 miljoner dollar.

Porr är en pålitlig kassako på nätet, men ett stort företag som Yahoo måste vårda sitt rykte. På fredagen meddelade chefen Jeff Mallett därför att tusentals titlar ur porrutbudet på videokassett och dvd ska bort från sajtsektionerna Shopping, Auctions och Classifieds.

Det blir också stopp för nya kontrakt om så kallade bannerannonser med pornografiskt innehåll.

"På Yahoo värderar vi förhållandet till våra medlemmar högt, och vi har alltid lyssnat på dem. . . många användare uttryckte denna vecka oro om en del produkter som säljs på Yahoo Shopping. Vi hörde det och reagerade snabbt", hette det i Malletts pressmeddelande.

Med extraordinära poster borträknade går Yahoo fortfarande med vinst, 7,6 miljoner dollar under första kvartalet, men det är ändå en kraftig försämring jämfört med vinsten på 60,5 miljoner dollar under förra årets första kvartal. I samband med kvartalsrapporten meddelade företaget därför att man för första gången i sin historia måste dra ned på personal. Tolv procent av de drygt 3 500 anställda ska bort.

Aftonbladet i går:

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM