Så lurar svenskarna försäkringsbolagen

Vanligast: lögner för att slippa betala självrisken

NYHETER

Två procent av alla svenskar som fått ersättning av försäkringsbolagen bluffar.

Det kostar försäkringsbolagen en halv miljard om året.

Foto: BJÖRN ELGSTRAND, PER BJÖRN OCH MATS STRAND

Varje år betalar försäkringsbolagen ut miljardbelopp i ersättningar till sina kunder. Försäkringsbranschen räknar med att åtminstone en halv miljard av utbetalningarna är försäkringsbedrägeri.

- Det vanligaste fallet är att våra kunder hittar på att de har ett par dyra Ray Ban solglasögon i bilen när den blev utsatt för inbrott för att kompensera självrisken, säger Claes Caroli, Trygg-Hansa.

Temo har på uppdrag av Trygg-Hansa frågat 1 003 personer om de någon gång lurat sina försäkringsbolag för att få högre ersättning. Två procent säger sig någon gång försökt lura till sig mer pengar.

- Siffrorna är nog högre i verkligheten, säger Claes Caroli, utredningschef på Trygg-Hansa.

På försäkringsbolaget blev man förvånad över de låga siffrorna.

"Problemet är större"

- Jag får säga att det är positivt om svenskarna är så ärliga, men våra egna uppskattningar visar att problemet är större, säger Claes Caroli.

Branschorganisationen Försäkringsförbundet gjorde 1998 en uppskattning att mellan 10 och 20 procent av den totala sakförsäkringsvolymen är bedrägerier.

Plastikfusk allt vanligare

- De vanligaste bedragarna är de så kallade påplussarna, men bedrägerier med plastikoperationer blir allt vanligare, säger Claes Caroli.

För några år sedan kände försäkringsbolagen inte till den här typen av bedrägerier. Men i takt med den ökade kroppsfixeringen ökar också den typen av bedrägerier.

Försäkringstagare finansierar sina plastikoperationer utomlands med sina reseförsäkringar.

Genom fabricerade "olycksfall" luras försäkringsbolagen att betala ut stora belopp i ersättning för "akuta" läkarbesök. Bakom skadeanmälningarna döljer sig inte sällan i förväg planerade skönhetsoperationer. Flertalet skadeanmälningar som egentligen är skönhetsoperationer som kostar mellan

60 000 och 100 000 kronor styck.

- Trygg-Hansa kommer på ett tiotal fall per år och situationen är likadan för Sveriges övriga bolag, säger Claes Caroli.

Påplussaren

Chansaren

Här är de fyra vanligaste typerna av bedrägerier:

Skönhetsmissen

Storstadsbilen från landet

Zendry Svärdkrona