Kalabalik i danska Big Brother

Deltagarna fick nog – hoppade över staketet

NYHETER

KÖPENHAMN

På lördagskvällen hände det för första gången i dansk tv-historia att deltagarna reste sig upp och flydde.

Det var deltagarna i verklighetssåpan Big Brother som fick nog och hoppade över staketet för att nå friheten efter två månaders fängelse i en kameraövervakad lokal.

Danska Big Brother-sajten.

Tre av dem ångrade sig omedelbart och hoppade tillbaka. De fyra som verkligen sökte friheten puffades in i en närbelägen studio för att diskutera problemet med producenten Bjarne Bo Berthelsen och danske tv-chefen Paul Gazan.

Senare meddelades att de fyra kommer att avgöra under lördagen om de också vill återvända. Informationschefen Mikkel Faurholdt säger att reglerna egentligen inte tillåter dem som avbrutit deltagandet att återvända till kampen om förstapriset, som är en halv miljon kronor.

Men det kanske får passera denna gång, eftersom programmet annars måste avbrytas. Det bygger på att deltagarna själva röstar bort en ur gruppen varje vecka. Om de fyra tillåts försvinna kan programmet inte köra det antal veckor som planerats.

Orsaken till lördagens sammanbrott stod inte omedelbart klart. Kanske spelade det in att nästa vecka skall vara fri från sprit och cigarretter för de instängda.

Stängde ner hemsidan

Så snart utbrytningen skedde, stängde dansk tv den hemsida på Internet där vem som helst kunnat gå in för att se vad som händer deltagarna. Det väckte stark kritik som ventilerades på en annan sida, kallad "sickbrother".

- Dansk tv påstår att det handlar om en direktsändning av verkligheten. Men när det verkligen händer något så stänger de, sade en upprörd tittare.

TT-Ritzau