Maud Olofsson ger centern hopp

Partiet får 6,5 procent i ny sifoundersökning

NYHETER

Maud Olofsson har fått en flygande start som partiledare för centern.

Partiet gör ett rejält skutt i Sifos aprilbarometer och ökar med hela två procentenheter. Samtidigt hamnar miljöpartiet med 3,8 procent under riksdagens fyraprocentspärr.

Foto: Björn Lindahl
Centerns nya partiledare Maud Olofsson har fått en drömstart: 6,5 procent i Sifos aprilbarometer.

Ett val i dag skulle bli en verklig rysare. För en månad sen hade regeringen och samarbetspartierna 54,1 procent av väljarkåren bakom sig. Det har nu krympt till 48,2 procent. Samtidigt har den borgerliga oppositionen ökat sitt väljarstöd till 46 procent, enligt Sifo/SvD.

Från 4,5 till 6,5 procent

Centerpartiet får enligt Sifo 6,5 procent av de tillfrågades röster och det är en ökning från 4,5 procent i mars. Så bra siffror har partiet inte haft sen 1998 då Olof Johansson var partiledare.

Sifo-mätningen började 19 mars, samma dag som Maud Olofsson valdes till centerledare. Det var på den stämman som självaste Thorbjörn Fälldin fanns på plats som moraliskt stöd, och för att markera försoning med partiet.

En drömstart för den nya partiledaren.

”Putsat av sin klassiska landsbygdsprofil”

-Det är säkert inte enbart valet av ny partiledare som spelar in utan också att centern putsat av sin klassiska landsbygdsprofil som känns igen av väljarna, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsmätningar, till Svenska Dagbladet.

-Om den positiva trenden ska hålla i sig beror nog på hur partiet hanterar det nya läget, att de verkligen fortsätter omprofileringen.

För socialdemokraterna ser det ut som om den uppåtgående trenden brutits. Partiet hade 36,1 procent av väljarna i mars.

Det stödet har nu knäckts trots Göran Perssons exponering under EU-toppmötet i Stockholm och alla löften i vårbudgeten.

Björn Svensson

ARTIKELN HANDLAR OM