Skurhink ska avskräcka kissnödiga

Högvaktens nya vapen för att hålla Slottet rent

NYHETER

Högvaktens nya vapen: skurhink och borste.

Räkna med extrajobb om du får för dig att pinka på Slottet i fortsättningen.

Senast i förrgår fick två män som fuktat den kungliga slottsväggen göra rent efter sig.

Foto: PER-OLOF SÄNNÅS
INGEN ALLMÄN PLATS Den som kissar på Slottet får räkna med att städa upp efter sig. Högvakten har infört ett system med möjlighet för pinkare och klottrare att göra rätt för sig - med skurhink och svabb. Området närmast Slottet är nämligen klassat som militärt skyddsobjekt och räknas inte som allmän plats. Personerna på bilden har ingenting med artikeln att göra.

- Det är inte sanktionerat uppifrån, men det är väl inte dumt om sådana här incidenter kan lösas utan polisens inblandning, säger Urban Schwalbe, överstelöjtnant och chef för garnisonen.

I fredags kväll haffade högvakten två män som klev ur en limousin, stegade fram mot slottsväggen och började lätta på trycket.

De upptäcktes av fyra medlemmar av högvakten som raskt sprang fram och resolut haffade de båda pinkarna.

Polisen har ryckt ut 18 gånger

Samtidigt som polisen larmades utrustades de båda männen med svabb och hink. Sedan fick de börja skura. Därefter, när allt var torrt och fint igen, fick de varsin ordningsbot av polisen på 500 kronor för förargelseväckande beteende.

Högvakten får rycka ut ungefär en gång i veckan för att gripa in mot allt från inbrottstjuvar till klottrare och pinkare, berättar Urban Schwalbe.

Stockholmspolisen har på uppdrag av Aftonbladet tagit fram statistik på alla händelser vid Slottet i år. Polisen har fått rycka ut 18 gånger.

Det har handlat om allt från rattfylleri och inbrott till överfallslarm som satt igång. Ingen händelse förutom fredagens finns noterad som förargelseväckande beteende. Samtidigt har högvakten infört ett system med möjlighet för pinkare och klottrare att göra rätt för sig - med skurhink och svabb.

En osynlig gräns på fem meter går runt Slottet. Området är klassat som militärt skyddsobjekt och räknas inte som allmän plats.

Griper inte personer

- Därför är det möjligt att uppmana personer som klottrat eller pinkat på Slottet att göra rätt för sig, om de har lust, utan inblandning av polisen, säger Urban Schwalbe.

- Högvakten griper inte personer, men de kan kalla på polis och hålla kvar eventuella brottslingar tills polisen kommer, säger han.

Zendry Svärdkrona