Strålande tider, Maud

1 av 2 | Foto: ANDERS CARLSSON
VARMT MOTTAGANDE Maud Olofsson firar de strålande Sifo-siffrorna med en grillad lunch hemma på gården. - Det är en bra start och det känns ju roligt, säger hon.
NYHETER

Nybakade partiledaren Maud Olofsson rivstartar.

Hon är den centerledare som svenska folket haft störst förtroende för sedan Aftonbladet/ Sifo startade för sex år sedan.

Aftonbladet/Sifo mäter regelbundet svenska folkets förtroende för partiledarna. Dagens mätning är den första sedan Maud Olofsson valdes till ny ordförande för centerpartiet den 19 mars.

Olofsson får en smakstart. Inte någon gång under de sex år som Aftonbladet/Sifo mätt förtroendet för partiledarna har centerns siffror varit så höga som i dag. 23 procent, nästan var fjärde svensk, har stort eller mycket stort förtroende för Maud Olofsson.

Lennart Daléus kom aldrig väljarna inpå livet. I december var det bara tio procent som hade stort eller mycket stort förtroende för honom. Det gav honom en klar jumboplats i partiledarligan och bidrog sannolikt till att han en månad senare lämnade sin post efter bara 2,5 år som partiledare.

Som bäst hade 15 procent av svenska folket stort eller mycket stort förtroende för Daléus. Det slår Maud Olofsson redan med åtta procentenheter.

Stort förtroende bland egna väljarna

Som mest hade 21 procent stort eller mycket stort förtroende för Olof Johansson. Men den noteringen kom först sedan Johansson varit partiledare i tio år. Maud Olofsson har inte ens suttit en månad på sin post.

Det finns en siffra i undersökningen som borde göra centern och Maud Olofsson ännu gladare. Det är förtroendet bland de egna väljarna, de som röstade på centern i förra valet. När den gruppen sviker är ett parti riktigt illa ute och det var centerpartiet under Lennart Daléus.

Bara sex procent av centerväljarna hade mycket stort förtroende för Daléus. Fyra gånger fler, 24 procent, har mycket stort förtroende för Maud Olofsson. Andelen som har stort eller mycket stort förtroende har nästan fördubblats, från 41 till 78 procent.

Det är inte alldeles klart varför svenska folket redan har tagit Maud Olofsson till sitt hjärta. Här är några av förklaringarna:

Hon är inte någon vanlig politikertyp. Precis som Gudrun Schyman spelar hon på en annan planhalva än den traditionellt politiska. Detaljer är inte lika viktiga som känslan.

Tar parti för landsbygden

Maud Olofsson har tydligt tagit parti för landsbygden, den del av Sverige där hon själv är född, uppvuxen och bor. Halva svenska folket bor utanför de tre storstadsområdena och hatet mot 08:orna är lätt att exploatera.

Med Maud Olofsson har centern hittat hem. Stämman där hon valdes var den första som Thorbjörn Fälldin, partiets mest framgångsrika ordförande, gästade sedan han avgick i vredesmod för 15 år sedan.

Hon är glad och positiv. Det är en tillgång, särskilt i jämförelse med de många dysterkvistar som befolkar politiken.

Sifo telefonintervjuade ett riksrepresentativt urval på 953 personer över 18 år mellan 2 och 4 april.

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM