Mys-Perssons nya stil – ett genidrag

NYHETER

Mys-Persson går hem.

Det är fem år sedan Göran Persson var lika populär som nu.

44 procent har stort eller mycket stort förtroende för honom.

Foto: TV4
ARGA LEKEN GAV POÄNG Göran Perssons flitiga deltagande i populära tv-program har gett effekt i förtroendemätningarna.

I höstas bytte statsministern stil. Det första tecknet var ett framträdande i TV4:s Sen kväll med Luuk. Därefter avverkades Söndagsöppet och schimpansen Ola.

Under den traditionella nyårsintervjun på Harpsund uppträdde Göran Persson i en tomteröd myströja. Han blev omslagspojke på Aftonbladets korsordsbilaga och höll upp nyfödde Samuel i en uppmaning till svenska folket att skaffa sig fler barn.

Den tidigare ganska strikte Göran Persson började helt enkelt bjuda på sig själv. Det var ett genidrag.

För första gången sedan i maj 1996 ligger Göran Persson tvåa i partiledarligan. Under mellanperioden har han legat stadigt förankrad på tredje eller fjärde plats.

Lika populär som för fem år sedan

I dag är han lika uppskattad av svenska folket som han var månaderna efter valet till partiledare och statsminister för fem år sedan. Det innebär att han slutligen tagit sig upp ur en både lång och djup förtroendesvacka.

44 procent av svenska folket har stort eller mycket stort förtroende för Göran Persson. Det är hela nio procentenheter fler än i december och innebär att Persson definitivt är på banan.

För ett år sedan hade förtroendet för Persson ännu inte hämtat sig efter en skandaltyngd höst. Jämfört med då har förtroendet för statsministern ökat med tolv procentenheter.

Däremot går det inte lika bra bland de egna som bland väljarna i allmänhet. 18 procent av s-väljarna har mycket stort förtroende för Persson, två procentenheter mer än i december. Andelen som har stort eller mycket stort förtroende har ökat med fyra procentenheter till 72 procent.

Ett streck i räkningen

Att de egna inte bländats i lika hög grad som väljarna i allmänhet av Mys-Persson är givetvis ett streck i räkningen för partistrategerna. Det är på de egna sympatisörerna varje framgångsrik valkampanj bygger.

Förtroendet för riksdagens övriga partiledare ligger i stort sett still jämfört med den förra mätningen.

Lena Mellin