Slavskeppet är försvunnet

Var på väg mot Benin

NYHETER

Skeppet med 250 barnslavar har försvunnit utanför Västafrikas kust.

- Fartyget siktades utanför Nigeria på lördagsförmiddagen. Därefter har vi inga rapporter om det, säger Estelle Guluma på FN:s barnfond Unicef i Benin.

Foto: AP
Föräldrarna luras I tron att deras barn ska få utbildning eller bra jobb säljer föräldrarna dem till affärsmän som sedan säljer dem vidare.

När Aftonbladet pratade med henne sent i går kväll hade Unicef fortfarande inte hört något mer om det försvunna skeppet.

- Det är mycket oroande. Skeppet kan ha gått in i någon annan hamn, och då kanske vi aldrig ser barnen igen, säger hon.

Slavskeppet avgick från Benin för tre veckor sedan. Det var fullastat med barn som troligtvis har samlats ihop i Benin, Togo, Ghana eller Burkina Faso.

Affärsmän lurar fattiga föräldrar att sälja sina barn i tron att de ska få utbildning eller ett bra jobb.

I stället säljs barnen som rättslösa arbetare till stora plantager eller som hembiträden hos rika människor. Handeln med barn över gränserna är mycket omfattande.

Men det här fartyget nådde aldrig sin slutdestination. Hamnmyndigheterna i Gabon vägrade att låta det lägga till vid kaj.

Fartyget, som bär nigeriansk flagg, försökte då att få lägga till i Kamerun i stället. Men inte heller där släpptes det in.

Det fortsatte i stället norrut mot Benin igen. Med barnen kvar ombord.

Unicef i Benin är redo att tillsammans med de sociala myndigheterna ta hand om barnen om fartyget så småningom kommer till hamnen i Cotonou.

Markus Lutteman