"30 000 ska bort från Ericsson"

Rykten bland anställda inför kvartalsrapporten på fredag

NYHETER

På fredag släpper telekomjätten Ericsson sin kvartalsrapport. Det blir ett nytt stålbad för företaget. Och för de anställda.

Redan nu står det klart att Ericsson måste spara 20 miljarder kronor.

Bland telekomanalytiker och anställda går nu ryktet att 30 000 anställda måste bort.

Foto: JOACHIM LUNDGREN
MÅSTE SPARA 20 MILJARDER På fredag offentliggörs det hur Ericsson ska få företaget på rätt köl igen. Exakt hur vd Kurt Hellströms och styrelseordförande Lars Ramqvists åtgärdsprogram ska se ut är det ingen som vet, men bland anställda och telekomanalytiker går det rykten om att 30 000 måste lämna Ericsson världen över.

För ett par veckor sedan kom beskedet om slakten av mobiltelefonfabrikerna i Kumla och Linköping.

I Kumla förlorar 1 500 anställda jobben. I Linköping 1 100.

Men det är bara början.

När kvartalsrapporten släpps nu på fredag väntas vd Kurt Hellström presentera ännu ett tufft åtgärdsprogram. Bland de anställda är naturligtvis oron stor inför vad som ska komma. Enligt nyhetsbyrån TT ryktas det om att 30 000 av de drygt 105 000 Ericssonanställda världen över måste lämna företaget.

"Frågan är var det ska tas"

- Det ligger säkert i den storleksordningen, om det räcker. Men frågan är var det ska tas, säger till Tommy Jahrl, klubbordförande för tjänstemannafacket Sif på Ericsson Mobile i Linköping till TT.

Också bland branschanalytiker nämns antalet 30 000.

- Jag har också hört de ryktena, säger telekomanalytikern Björn Wilke till Aftonbladet.

Men exakt var i Ericsson vd Kurt Hellström och styrelseordförande Lars Ramqvist ska sätta kniven är det ingen som vet.

Hittills har de bara sagt att hälften av koncernens 15 000 konsulter ska bort - men då fattas fortfarande 10 miljarder kronor att spara in. Och för att klara det finns inga andra vägar än omfattande och snabba personalneddragningar.

Metalls ordförande på Ericsson Mobile i Linköping, Eric Rynestad, säger till TT att han är kritisk mot ledningen och tycker att besparingar borde ha kommit mycket tidigare.

"En förlegad organisation"

- Ericsson har en gammal och förlegad hierarkisk organisation där det finns mycket att spara. Men det borde ha skett redan i uppbyggnadsskeden av nya verksamheter.

Eric Rynestad tror att det blir administration och stabsfunktioner som drabbas hårdast den här gången.

Om Ericsson minskar sin personal med 30 000 slår det inte bara mot Ericsson direkt. På varje Ericssonanställd brukar man räkna ytterligare tre anställda.

Ericssons drygt 105 000 anställda finns i 140 länder över hela världen. Ericsson är Sveriges största företag.

Extern länk:

Petter Ovander