Terapeuterna plågade ihjäl lilla Candace

Kvävdes i konstgjord "livmoder"

NYHETER

LOS ANGELES

En återfödelse i en simulerad livmoder skulle lära Candace att tycka om sin adoptivmamma.

Men en videoupptagning hos en New age-sekt i Colorado visar hur metoden spårar ur.

I mer än en timme plågas den tioåriga flickan till döds.

Foto: PRIVAT
mamman beställde behandlingen Jeane Newmaker ville få bättre kontakt med sin adoptivdotter Candace. Därför lät hon två självutnämnda terapeuter göra en "återfödelseprocess" med flickan.

- Hjälp, hjälp, jag kan inte andas, skriker Candace på videobandet som en jury i Colorado tvingades ta del av under rättegången i förra veckan.

- Det gör ont att födas, svarar en av de två kvinnliga psykoterapeuterna och pressar en kudde mot flickans ansikte.

Videofilmen är åklagarens nyckelbevis i rättegången mot de två självutnämnda terapeuterna Connell Watkins, 54, och Julie Ponder, 40. De står åtalade för grov barnmisshandel.

Flickans adoptivmamma Jeane Newmaker, 47, sökte i fjol upp dem för att hjälpa flickan att bryta med sitt problemfyllda förflutna och komma på rätt köl med sin mor.

Gruppen föreslog en intensivbehandling under 14 dagar med en "återfödelseprocess" - för sammanlagt 70 000 kronor. Läkarstuderande Newmaker sa ja.

Rullades in i ett lakan

Den 18 april i fjol var hon med när kvartetten rullade in hennes dotter från topp till tå i ett blått lakan - avsett att symbolisera livmodern - och knöt ihop ändarna. Därefter uppmanade de Candace att försöka ta sig ut.

- Det ska bli så roligt med min nya bebis, hörs Newmaker säga på videobandet.

Under tiden täcker kvartetten flickan med tjocka kuddar och pressar sig ovanpå - i något som ska likna förlossningssammandragningar. Tillsammans väger de över 300 kilo. Candace väger bara 31.

Tio minuter in på "behandlingen" börjar hon snyfta. Hon säger att hon inte kan andas och att hon inte klarar att förlösas.

- Du måste trycka på och vilja bli född, svarar en av de fyra i gruppen.

Efter 21 minuter ber flickan om nåd igen:

- Jag mår illa. Gå bort. Jag har just spytt. Jag måste bajsa.

- Ligg där med bajset och spyorna, får hon till svar.

Instängd i över en timme

49 minuter in på videofilmen tystnar flickan. Efter en timme och tio minuter tas lakanet bort. Då har tioåringen slutat andas.

Dagen därpå slår rättsläkarna fast dödsorsaken: Flickan har kvävts av sina egna spyor.

Terapeuterna nekar till brott. När den uppmärksammande rättegången fortsätter i Colorado i dag väntas de hävda att Candace avled av hjärtstillestånd - orsakat av de mediciner hon tog.

I november ställs Newsmaker inför rätta - för vanvård av barn. Hon riskerar upp till 16 års fängelse.

Magnus Sundholm, Los Angeles