Det kostar inte mycket att förhindra tragedier

NYHETER

Vajerräcken hade kunnat förhindra tragedin.

Janeric Reyier är chef för Vägverket region norr.

Han var en av de allra första som insåg nyttan med vajerräcken för att undvika frontalkrockar.

Det var han och stridbare trafiksäkerhetsdirektören Claes Tingvall som trots alla protester från bilister och kolleger drev igenom den allra första vajervägen på E4 norr om Gävle.

I dag har Janeric Reyier ansvaret för vägarna i Norr- och Västerbotten och han har åter vajerräcken högst på önskelistan.

Räcker väganslagen vill han bredda E4 till så kallad 2+2-väg - två filer i varje riktning - från Piteå, förbi Luleå, förbi gårdagens olycksplats och norr ut till Råneå. Det är en sträcka med mycket trafik, minst 10 000 bilar per dygn. Får han mindre pengar kan han nöja sig med 2+1-väg en del av sträckan, två filer i ena riktningen och en i andra och en vajer emellan.

"Jag känner vanmakt"

Problemet är att han knappt får några pengar alls. Förra vintern var det en dödsolycka på E4 söder om Luleå, tidigare i vinter en. Och i går dog två barn, en mamma, en pappa och en mormor.

- Jag känner vanmakt, säger han i telefon på söndagskvällen. Vi vill bygga vajer, men vi har inga pengar.

- Jag ska läsa vårproppen det första jag gör på tisdag. Jag hoppas att Rosengren får igenom pengar till vägarna. Får vi anslag är vajern uppe på hela E4 om fem år. Då ska ingen behöva dö på E4 genom Norr- och Västerbotten.

- Men ryktesvis ska ju alla pengar i infrastrukturproppen läggas på järnvägen. Det är klart att Botniabanan är bra för regionen, men den hindrar inte folk från att köra ihjäl sig på vägarna.

"Vi får ingenting tillbaka"

- Vi här uppe betalar lika mycket vägskatt som folk söder ut, och en massa skatt på bensinen. Men vi får ingenting tillbaka. Bilisterna betalar 60 miljarder kronor i skatter varje år men de mindre vägarna går knappt att köra på, och de stora Europavägarna är farliga.

- Jo, säger Janeric Reyier igen, jag känner vanmakt. Det skulle inte kosta mycket att förhindra dödsolyckorna. Men politikerna ger oss inga pengar.

Robert Collin