Israeliskt flyg bombade Libanon

Minst tre syriska soldater dödade i natt

NYHETER

SHTAURA

Israeliskt flyg bombade långt in i Libanon och angrep syriska ställningar vid midnatt natten till måndagen.

Minst tre syriska soldater rapporterades dödade och fem sårade av israelerna angrepp.

Foto: AP
En syrisk armelastbil förstördes vid den israeliska attacken mot en radarstation öster om Beirut i centrala Libanon. Attacken var den första på fem år mot syriska mål i Libanon.

Ett av målen för attacken var en radaranläggning i bergen på gränsen mellan Libanon och Syrien. Ett annat var en luftförsvarsanläggning intill landsvägen mellan Beirut och Damaskus.

Angreppet var det första på syriska ställningar sedan 1996. Det genomfördes sedan Hizbollahgerilla dödat en israelisk soldat på lördagen i den omstridda Shebaaregionen nära Israel.

Ambulanser från det syriska högkvarteret i Shtaura i Libanon hämtade döda och sårade efter angreppet, uppgav syriska myndigheter.

"Terrorsvar"

En israelisk armétalesman bekräftade flygbombningen av radarstationen som ska slagits ut helt. Stridsplanen som genomförde räden har återvänt oskadda, hette det. Angreppet sades vara ett svar på Hizbollahgerillans "terror" i södra Libanon.

- Den israeliska militärmakten godtar inte fortsatt terrorism genomförd av Hizbollah under den syriska regeringens beskydd, sade armétalesmannen.

- Militärmakten använder alla sina medel för att befästa säkerheten för invånarna och soldaterna vid norra gränsen.

Flygangreppet mot radaranläggningen var en följd av "tung beskjutning" från Hizbollah den senaste tiden och särskilt under veckoslutet, hette det.

Ett likalydande uttalande kom från Israels regering efter ett särskilt säkerhetsmöte. Regeringen uppmanade Libanon att förlägga sin militär vid gränsen till Israel.

- Hizbollahs terroristoperationer genomförs med Syriens kännedom och under dess beskydd, sade Israel .

Isolering kvar

Premiärminister Ariel Sharon utesluter att isoleringen av de palestinska områdena hävs.

Det sade en talesman för premiärministern på söndagen och tillade att isoleringen kvarstår tills våldet upphört på de Israelockuperade områdena.

Samtidigt talade Sharon själv om fortsatta hårda tag mot palestinier och Hizbollah.

- Regeringen sträcker ut en fredens hand till sina grannar men kampen mot terror förs av både höger- och vänsterpolitiker, sade Sharon.

Provocerade

Sharon var den som i höstas direkt utlöste det förnyade palestinska motståndet, intifadan, mot den israeliska ockupationen. Han satte då effektivt stopp för den pågående fredsprocessen med ett provocerande besök på den plats som bland muslimerna heter Al-Haram al-Sharif och som judarna kallar Tempelberget i Jerusalem.

Palestiniers försök att hindra Sharon och hans följe slogs ner av israelisk polis.

På påskdagen sårades fyra palestinier, en 65-årig kvinna, två tonåringar och en medelålders man, när israelerna besköt mål i Hebron. Kvinnan och två 17-åringar sårades av stridsvagnsgranater.

Stridsvagnseld

Även Gazaremsan var scen för våldsamheter under söndagen. En israelisk stridsvagn öppnade eld och granatsplitter sårade en palestinsk journalist.

En annan stridsvagn besköt det palestinska flyktinglägret Rafah när gränsen till Egypten. Tre människor, bland dem en 6-åriga flicka, sårades av granatsplitter. Dagen före hade israelerna beskjutit staden Rafah.

Externa länkar:

TT-AFP