Srebrenicas bödel greps av Nato-styrka

Förd till krigsförbrytar- domstolen i Haag

NYHETER

Nato-trupper grep i går en bosnienserbisk befälhavare misstänkt för krigsförbrytelser.

Dragan Obrenovic ska bland annat ha deltagit i massakern i Srebenica 1995, där 10 000 civila mördades kallblodigt.

Nu ställs han inför rätta vid krigstribunalen i Haag åtalad för folkmord och tortyr.

10 000 DÖDA Rättsläkare undersöker kvarlevorna som grävts upp från massgravor utanför Srebrenica, där uppemot 10 000 civila avrättades av de bosnienserbiska styrkorna under kriget på 1990-talet.

Den förre befälhavaren i den bosnienserbiska armén greps enligt vittnen av en Nato-styrka i staden Svornik i nordöstra Bosnien, nära gränsen till Jugoslavien under söndagen. Han uppges ha blivit diskret och snabbt instuvad i en bil av en grupp civilt klädda män.

Obrenovic har sedan en tid varit eftersökt av krigstribunalen i Haag och ska inom de närmaste dagarna åtalas för sin medverkan i några av de vidrigaste kapitlen när det gäller kriget på Balkan.

10 000 mördades

Först och främst misstänks han ha deltagit aktivt under massmordet på 10 000 människor i staden Srebenica 1995. Samma år tros han dessutom ligga bakom utrotandet av flera tusen muslimer mellan juli och november, uppger BBC.

Överstelöjtnant Obrenovic efterlystes formellt av krigstribunalen i Haag den 9 april. Han misstänks för medverkan till folkmord, brott mot de mänskliga rättigheterna, mord och tortyr uppgav en Nato-talesman under måndagen.

Hoppas på fler gripanden

Vita huset kommenterar gripandet med att det visar att Nato och USA fortsätter vara engagerade i arbetet med att föra åtalade inför rätta vilket i sin tur beskrevs som ett nödvändigt steg mot fred och att gynna USA:s möjligheter att ingripa vid liknande omständigheter”.

USA:s åklagare när det gäller krigsförbrytelser, Carla del Ponte, välkomnade gripandet av Obrenovic samtidigt som hon betonade att hon hoppades att händelsen leder till fler gripanden inom de närmaste veckorna.

Fortfarande befinner sig ett tiotal bosnienserbiska krigsförbrytare på fri fot, uppger CNN.

Fruktansvärd grymhet

I juli 1995 , var den nu åtalade Obrenovic, stabschef för den bosnienserbiska armén som stormade Srebrenica. Samma månad hade Srebrenica tillkännagetts en säker tillflyktsort under beskyddet av holländska FN-arbetare.

Under de veckor som följde på den serbiska attacken tros 7 000-10 000 civila ha blivit avrättade. Massakern har senare benämnts som den mest fruktansvärda grymheten i Europa sedan andra världskrigets judeutrotningar.

Arbetet med att hitta de skyldiga till massakern och att ställa dem inför rätta pågår ständigt. Sedan 1997 har S-for styrkorna gripit och fört 21 misstänkta krigsförbrytare till Haag.

En av Obrenovics tidigare kolleger, general Radislav Krstic, som även han åtalas för folkmord ska i dagarna ställas inför rätta. Han anses vara den som är allra mest kvalificerad till att sitta på de åtalades bänk. Tre misstänkta krigsförbrytare har dödats under S-for:s operationer.

Natos generalsekreterare Lord Robertson säger till BBC att varje gripande av en misstänkt krigsförbrytare förenklar byggandet av en varaktig fred på Balkan.

Advokaten chockad

Obrenovics advokat Krstan Simic kommenterade åtalet i den bosnienserbiska radion med att han var chockad över gripandet som skedde på påskdagen, ”den allra viktigaste av de kristna högtiderna”, sade han.

Han sade sig också vara förvånad över att åtalet mot Obrenovic hållits hemligt. Detta eftersom hans klient med all säkerhet hade överlämnat sig frivilligt till domstolen om ett åtal hade utfärdats mot honom.

Annika Sohlander