Rekordkyla i norr: minus 30 grader

”Ovanligt att kylan håller i sig så långt in i april”

NYHETER

STOCKHOLM

34 grader.

Så mycket skilde det i temperatur mellan Sveriges kallaste plats, Nikkaluokta, och den varmaste, Falsterbo, under natten till måndagen.

Kung Bore fortsätter att hålla Nikkaluokta, väster om Kiruna, i ett fast grepp. Under natten till måndagen uppmättes där temperaturer på minus trettio grader.

- Ovanligt kallt, konstaterar Curt Kempe, jourhavande meteorolog vid SMHI.

Man får gå ganska långt tillbaka för att hitta så låga temperaturer. Efter lite bläddrande i papper säger Curt Kempe att det inte varit så kallt i april sedan det kyliga året 1966.

Ovanligt i april

- Det är inte vanligt att kylan håller i sig så här långt in i april. I mars kan det fortfarande knäppa till men att det gör det i april är ovanligt, påpekar han.

Någon vårvärme att tala om har det inte varit i det övriga landet heller. Varmast natten till annandag påsk hade Falsterbo på Skånes sydvästra spets. Där var det fyra grader. Även Götalandskusten och Bohuslän hade några plusgrader.

TT: Vad beror det då på att det blir så kallt i Nikkaluokta?

- Kall luft från arktiska områden kommer ner över landet. De vita snöytor som ligger kvar uppe i norr bidrar till att hålla kvar kylan, särskilt under natten, förklarar Curt Kempe.

Liknande kyliga luftmassor brukar strömma ner över Sverige under våren. Att det gör det just under påskhelgen är närmast att betrakta som otur - eller tur, beroende på om man tycker om varmt eller kallt väder.

Christina Magnergård Bjers/TT