Slavhandlare efterlyst för båt med 180 barn

Arresteringsorder från Interpol på Stanislas Abadtan – som skickat båt med 180 barnslavar

NYHETER

COTONOU

En internationell arresteringsorder har utfärdats mot en affärsman som misstänks ligga bakom handeln med de minst 180 afrikanska barn som tros befinna sig ombord på fartyget M/S Etireno utanför Västafrikas kust.

Foto: AP
BEREDSKAP FÖR BARNSLAVAR En ambulans och medicinsk personal i beredskap för den försvunna båten med 180 barnslavar i Cotonou i Benin.

- Interpol har utfärdat en internationell arresteringsorder mot Stanislas Abadtan och två andra personer, meddelade polisen i Benin på måndagen. Interpol tror att slavhandlaren och hans två medarbetare har hyrt fartyget.

Polisen larmade redan i helgen kolleger i grannländerna Nigeria, Togo, Ghana och Elfenbenskusten. Den vill ha en gemensam insats för att hindra fartygets kapten från att lämpa barnen överbord.

Enligt Benins regering siktades fartyget senast i söndags utanför Ekvatorialguineas kust.

Såväl Unicef som andra FN-organ och USA:s regering erbjöd på måndagen sin hjälp med att lokalisera det försvunna fartyget och återbörda barnen till sina familjer. USA:s ambassader i Västafrika har beordrats "göra allt i sin makt" för att bistå de lokala myndigheterna, sade en UD-talesman i Washington.

Föräldrarna lurade

Etireno misstänks ha omkring 180 barn ombord. De skulle ha sålts som slavarbetare till plantager och hushåll. Barnen, som kommer från Benin, har troligtvis skickats iväg av sina föräldrar under förespeglingen att barnen skulle få arbete. Lönen som utlovats skulle sändas hem och föräldrarna hade även fått en slant i förskott.

Etireno satte först kurs mot Gabon den 30 mars, men fick inte angöra Librevilles hamn. Ett försök att gå in i Douala i Kamerun misslyckades också.

Benins myndigheter räknade med att fartyget skulle återvända till Benin och låta barnen gå i land i Cotonou, men ännu har det inte dykt upp där.

Små förråd ombord

Etirenos kapten och besättningsmän förmodas inte heller vara angelägna om att ge sig till känna. De kan räkna med att gripas och förhöras om barntransporten.

- Vi vet inte var fartyget är men förhållandena ombord måste vara hemska. Fartyget skulle endast gå till Gabon och hade därför inte stora förråd. I stället för en fyra dagars resa har det nu varit ute i mer än två veckor, säger Estelle Guluman vid FN:s barnfond (Unicef) i Cotonou.

Internationella ansträngningar för att få bukt med barnslavhandeln i Väst- och Centralafrika har hittills varit förgäves. Handeln har sina rötter i det internationella slaveri som bedrevs mellan 1500- och 1800-talen.

Många pojkar från Benin, Togo och Mali brukar tvingas arbeta på plantager i Gabon och Elfenbenskusten. Flickorna hamnar ofta i hushållsarbete.

TT-Reuters