Ovanligt lugn trafik under påskhelgen

– trots svåra olyckan norr om Luleå

NYHETER

Fördelaktigt väder och genomgående bra väglag. Påsktrafiken rapporteras ha varit ovanligt lugn i landet, trots den mycket svåra olyckan norr om Luleå på söndagen.

- Det är fler olyckor en vanlig veckohelg. Vi har haft en otroligt lugn påskhelg. På lördagen hade vi inte en enda inrapporterad olycka. Och de få trafikolyckor som varit är mycket odramatiska, säger Lars Lindström, trafikinformatör på Vägverkets Mälardalsregion.

På påskdagen omkom dock fem personer, tre vuxna och två barn, vid en mycket svår trafikolycka på E4:an norr om Luleå. En personbil frontalkolliderade med en lastbil.

Relativt olycksfri

Under natten till påskaftonen dödades också två unga män, 18 och 17 år gamla, vid en krock med ett träd vid en mindre väg mellan Vassmolösa och Tvärskog, söder om Kalmar. Hur olyckan gått till är oklart men enligt polisen har bilen kört in i trädet med hög fart.

På påskafton fick sju personer, varav tre barn, föras till sjukhus efter en olycka på E22 vid infarten till Karlskrona. Vid en u-sväng kolliderade två personbilar.

En 21-årig man skadades allvarligt vid en trafikolycka utanför Järvsö på långfredagen. Ytterligare en person skadades svårt vid en singelolycka utanför Hässleholm.

En 16-årig flicka skadades på påskafton svårt vid en mopedolycka norr om Arlanda.

Men trots olyckorna beskrivs ändå årets påsktrafik som jämförbart olycksfri. Vädret och väglaget har varit relativt gott i stora delar av landet. Påskhelgen är vanligen en av årets tyngsta trafikmässigt. Förra året omkom 19 personer i påsktrafiken.

Slumpen

- Det är svårt att jämföra statistiken, mycket beror också på slumpen. Men i torsdags snöade det och vi hade några singelolyckor. Väglaget var dock bra och resten av helgen var lugnare, säger Roger Holmvik, trafikinformatör på Vägverkets region Sydväst.

Till Sälenfjällen kom cirka 70 000 påskfirande. Vägarna är underdimensionerade och köer brukar bildas. Enligt polisen flöt dock trafiken bra vid hemresorna på måndagen.

Tomas Bengtsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM