Stort israeliskt anfall mot Gaza

Våldsammaste attacken på sju månader

1 av 2 | Foto: AP
En skadad palestinier bärs iväg på bär efter nattens massiva israeliska anfall mot Gazaremsan.
NYHETER

JERUSALEM

Israel inledde sent på måndagen ett omfattande angrepp från fartyg, helikoptrar och på marken mot palestinska mål i Gazaremsan.

Minst en palestinier dödades i det våldsammaste israeliska anfallet hittills under de senaste sju månadernas oroligheter.

Anfallen pågick i över fyra timmar och gjordes längs hela den 45 kilometer långa Gazaremsan, där 1,2 miljoner palestinier bor. Polishögkvarteret i staden Gaza och två platser där det palestinska specialförbandet Styrka 17 är lokaliserat fanns bland huvudmålen.

Sharon gav order

Israels premiärminister Ariel Sharon gav order om attacken som hämnd för palestinsk granatbeskjutning tidigare under dagen. Palestinier avlossade minst fem granater mot den israeliska staden Sderot fem kilometer från gränsen mot Gazaremsan. Ingen människa skadades. Ariel Sharons farm ligger inte långt från nedslagsplatsen. Sharons talesman Raanan Gissin betecknade granatanfallet som en allvarlig upptrappning av konflikten.

Vägar stängdes

Vid måndagskvällens attack stängde Israel alla vägar in till Gaza. Israel meddelade att dess armé kommer att inta palestinska områden om det anses nödvändigt av säkerhetsskäl. I uttalandet från den israeliska armén sades dock att Israel inte har några planer på att ta tillbaka områden som överlämnats till palestinskt självstyre. När uppdraget är slutfört kommer de israeliska styrkorna att dra sig tillbaka, hette det.

"Mardrömsfyrverkeri"

- Det är som ett mardrömsfyrverkeri. Nu har det pågått i nästan tre timmar, sade en av invånarna i staden Gaza.

Ambulanser körde i skytteltrafik medan robotar och stridsvagnsgranater slog ned på olika platser.

En palestinsk polis dödades och minst 27 människor skadades enligt sjukhuskällor, men ambulanserna kunde inte ta sig fram till en del platser på grund av beskjutningen.

Besköt Libanon

Israeliska soldater stormade också Beit Hanun, ett palestinskt kontrollerat område i norra Gazaremsan. De palestinska gränspolisposteringarna där förstördes med hjälp av grävskopor enligt palestinska vittnen.

Tidigare under påskhelgen vidgades den israelisk-arabiska konflikten till Libanon och Syrien.

En raket från Hizbollah träffade en israelisk stridsvagn i det ockuperade Shebaaområdet i lördags. En soldat dödades. Svaret kom från Israel tidigt på måndagsmorgonen genom omfattande angrepp med artilleri och flyg mot mål långt in i Libanon.

Allvarligast var det israeliska flygangreppet mot en syrisk radarstation, varvid tre syrier dödades. Det var första gången sedan 1982 som Israel direkt sköt mot syriska mål i Libanon.

Som en följd av den tilltagande spänningen höjde Syrien på måndagen beredskapen för de 35 000 soldater som är stationerade i Libanon, uppgav säkerhetskällor.

FN-chefen kritisk

FN:s generalsekreterare Kofi Annan anklagade i ett uttalande på måndagen både Israel och Hizbollah för att bryta mot överenskommelser om Libanon. Han uttryckte särskilt stort missnöje med att Israel ytterligare trappat upp våldet genom angreppet mot den syriska radarstationen, och uppmanade alla inblandade parter att agera återhållsamt.

TT-Reuters