”Jag borde ha blivit Öster-supporter”

NYHETER

Uppvuxen mitt i Småland, så långt från civilisationen man överhuvudtaget kan komma, började jag intressera mig för sport, och då i synnerhet fotboll. Varför det blev just IFK Norrköping vet ingen, egentligen borde jag blivit inbiten Öster-supporter.

Min sysslings far är son till Öif-legenden Stig Svensson som spelat 500 matcher för Växjö-klubben och har matat mig med klistermärken, posters och autografer sen jag var liten. Dessutom, var det något fotbollslag man kunde hålla på här nere så var det Öster (eller IFK Göteborg, men vem vill hålla på dem?).

Men jag ville annorlunda, jag tyckte att Norrköping lät mycket tuffare!

Dessutom hade de just vid den här tidpunkten vunnit SM-guld, så varför inte?

Det riktiga genombrottet i min kärlek till IFK kom dock inte förrän 1994 då jag fick en matchtröja i födelsedagspresent. Vackert vit med en stor blå stjärna på vänstra sidan. Den har hängt med ända tills i år när jag insåg att den kanske var lite för liten (såg ut som en riktig sjuttiotalströja) och jag var tvungen att köpa en ny.

Den gamla åker nu upp på väggen för lite välbehövlig vila. Slänga den? Inte en chans.

Det är inte bra att det inte finns några smålandslag kvar i allsvenskan, närmaste allsvenska arena ligger numera 25 mil västerut i Halmstad. Till Norrköping är det 30 mil. Det är rätt långa resor, särskilt för en som varken har körkort eller bil. Jag får göra som jag alltid gjort: lita på att farsan ställer upp.

Men det är tungt efter förlusterna, hemresorna tenderar att bli dubbelt så långa då.

Förlusten i premiären var bland det tyngsta jag upplevt och i skrivande stund ligger vi faktiskt sist i allsvenskan.

Men! Det betyder också att det bara kan bli bättre!

Pontus Franzén PF Småland

ARTIKELN HANDLAR OM