En säsong fylld av bortaresor

NYHETER

Äntligen har fotbollsallsvenskan dragit i gång igen.

Återigen står jag på Söderstadions läktare och sjunger fram vårt Hammarby. Många är vi runt arenan som hoppas att Bajen gör en bra säsong. Men för många Hammarbyare är starten på allsvenskan även starten på en säsong fylld av bortaresor. Med buss, bil, tåg, flyg och till och med cykel i enstaka fall(!), följer supportrar Hammarby runt Sverige.

Att slänga på sig en halsduk och sätta sig på en buss och rulla iväg ut på bystan, är för oss Bajare något mycket speciellt.

Matchen, gemenskapen, resan, krogbesök och kontakten med det andra lagens supportrar, är för de flesta delar den helhet som får stora skaror, ibland flera tusen personer, att följa Hammarby runt landet.

På onsdag är det dags för säsongens första fotbollsresa. Bortapremiär och vi möter Örgryte på Gamla Ullevi. Enligt fotbollsförbundets regler ska arrangerande förening avsätta platser till en så kallad bortasektion om gästande lag anmält att man har supportrar med.

Problemet med bortasektionen på Ullevi är att den mest kan liknas vid en rastgård på Kumlabunkern och inte en fotbollsläktare.

Ett galler framför publiken skymmer sikten från den redan undermåliga läktaren, där man står alldeles för lågt. Det är oerhört svårt att hänga med vad som händer där ute på planen.

Är det ett schyst sätt att hälsa en fotbollsintresserad publik välkommen, där många kommer att åka 100 mil för att se matchen?

Knappast! Lägg därtill att Ullevi inte kommer att vara fullsatt när vi möter Örgryte och stora luckor kommer att gapa tomma på övriga arenan.

Bajen Fans på turnè sedan 1981 – You’ll never travel alone.

Magnus Wilhelmsson Ordförande Bajen Fans – Nordens största fristående supporterförening