Trippelmordet blir deckare

Minette Walters skriver bok om Orderuds-dramat

Trippelmordet på familjegården tio mil utanför Oslo har skakat Norge.
NYHETER

Den 23 maj skakades Norge av det råa trippelmordet på försvarsministerns sekreterare Anne Orderud Paust och hennes föräldrar.

Nu blir trippelmordet deckare. Deckardrottningen Minette Walters granskar nu fallet in i minsta detalj.

Deckardrottningen Minette Walters: Historien överträffar en författares vildaste fantasi.

I dag startar rättegången mot fyra personer som står åtalade för det grymma trippelmordet på familjegården Sörum, ett tiotal mil utanför Oslo.

Anne Orderud Paust, 47, hittades död i köket och hennes mamma Marie, 84, hittades på golvet i tv-rummet och fadern Kristian, 81 låg död i sin säng.

Alla tre hade avrättats på nära håll, skjutna med en 38 kalibers revolver och en 22 kalibers pistol.

Arvstvist bakom

De fyra åtalade är alla släkt, eller har nära anknytning till mordoffren och är misstänkta för överlagt mord. Enligt åklagaren ligger en arvs- och ägandetvist till familjegården bakom tragedin.

Men samtidigt som rättegången rullar igång i den norska tingsrätten sitter deckardrottningen Minette Walters på en herrgård i engelska grevskapen Dorset och tecknar ned varje detalj i fallet.

Succéförfattarinnan, som översatts till 32 språk, har i drygt ett år fått mista skriftlig handling kring Orderudmorden skickat till sig. Hon har god detaljkunskap då hon beskriver fallet som för otroligt för att vara sant, även om det skrivs i romanform.

"Överträffar all fantasi"

- Hade jag hittat på historien hade ingen trott på den. Det här är en verklig händelse som överträffar en författares vildaste fantasi, säger Minette Walters till tidningen Dagens Naeringsliv.

Hon säger att hon inte har någon ambition att skriva en dokumentär kring trippelmordet, utan kommer att använda morden som utgångspunkt för en fiktiv historia.

Hon fascineras av de många turerna kring mordutredningen. Turer som enligt Walters ser uppdiktade ut.

Flera attentatsförsök

Den mördade 47-åriga sekreteraren och hennes make, en diplomat, hade något år tidigare utsatts för flera attentatsförsök. Två av de åtalade är även misstänkta för dessa attentat. En av de misstänkta är sonen i familjen, den andre sonens fru. En kort tid före morden avled sekreteraren Annes make.

- Det som fascinerar mig är alla element samlade: från mannen med kontakter i undre världen till diplomatparet som hittar en bilbom och den överhängande kriminalintrigen. Här finns också en psykologisk dimension som är särskilt intressant, säger Minette Walters till Dagens Naeringsliv.

Osäkerhet om de åtalade

Hon säger samtidigt att hon känner stark sympati för de åtalade som eventuellt kan vara oskyldiga. Under utredningen har osäkerheten växt kring två av de åtalades inblandning i morden.

- De kommer alltid att betraktas som skydiga hela livet, även om de blir frikända, säger Walters.

Minette Walters kan inte ge någon exakt tidpunkt för när boken är klar, men en bok blir det.

Historien är ju redan skriven.

Claes Thunblad