Volvo S80 rasar i M:s nybilsenkät

BMW:s 5-serie i topp enligt nybilsägarna

NYHETER

Volvos kvalitetsproblem manifesterMotormännens riksförbunds årliga nybilsenkät. Flaggskeppet S 80 rasar från fjolårets delade förstaplats till åttonde plats.

Däremot hamnar konkurrenten BMW:s 5-serie för fjärde gången på fem år i topp när nybilsägarna sätter betyg efter ett års körning.

Ägarnas kritik mot Volvo S 80 gäller främst problem med styrboxar, defekta kulleder i framvagnen och kondensbildning i strålkastarna. Volvoägarna är också missnöjda med bilens bagageutrymme. De väntar sig mer av en bil i den storleksklassen.

Däremot får komforten godkänt. Där hamnar bilmodellen på fjärde plats efter Audi A 6, BMW:s 5-serie och Saab 9-5.

En annan problembil för Volvo är S/V 40 som placerar sig på fjärde plats från slutet före Hyundai Accent, Seat Ibiza och Seat Cordoba. Volvoägarna är missnöjda med bränsleförbrukningen och ojämn motorgång.

- Eftersom mätningen gäller fjolåret är det i hög grad passerade problem, säger informationschef Lennart Ström på Volvo Personbilar Sverige AB till TT.

Det som återstår att åtgärda på S 80 är kondensbildningen i strålkastarna.

- Men där har vi en lösning på gång.

Gediget Saabarbete

Saab 9-5 ligger sammantaget på andra plats och toppar listan när ägarna får säga sitt om motorstyrkan. Modellen placerar sig på tredje plats efter BMW:s 5-serie och Peugeot 406 när det gäller köregenskaper. Saabägarna är också nöjda med bilens driftsäkerhet och låga ljudnivå.

- Det visar att Saab gjort ett gediget arbete såväl när det gäller att erbjuda en genomarbetad produkt som en god kvalitet på servicesidan, säger M:s konsumentchef Börje Henningsson till tidningen Motor, där nybilsenkäten presenteras.

Mercedes E-klass placerar sig oftast i det översta skiktet och hamnar den här gången på en tredje plats med samma poäng som småbilen Toyota Yaris.

E-klassen lyckas med konststycket att samla pluspoäng både för motorstyrka och bränsleförbrukning, vilket förmodas vara dieselmotorernas förtjänst.

Toyota Yaris samlar poäng på låg bränsleförbrukning och driftsäkerhet.

Nytt Volkswagenbakslag

För Volkswagenkoncernen är enkäten ytterligare ett bakslag.

Nyligen placerade sig ju av Volkswagens modeller i botten på en M-enkät som gällde betyg på verkstadsservice.

Av alla Volkswagens modeller är det bara Audi A 6 fått ett betyg som ligger över medelvärdet.

Mitsubishi har också haft kvalitetsproblem under senare år sedan företaget började nonchalera klagomål från ägarna.

Det visar sig också att Mitsubishi Galant, som flera gång 90-talet flera gånger toppade bilägarnas betygslista, nu får många klagomål på bränsleförbrukning och lastförmåga men också på en trilskande växellåda.

BMW BÄST - SEAT SÄMST, NÄR BILKÖPARNA SÄTTER BETYG

Bilköparnas betyg på en tiogradig skala över hur nöjda de är med sin nya bil av 2000 års modell. Modeller med färre än 100 tillfrågade ägare finns inte med i statistiken.

Benny Öinert/TT