”Därför daskade jag eleverna på rumpan”

Läraren om den kränkande misshandeln

NYHETER

Den 53-årige mellanstadieläraren var engagerad i klassen och omtyckt av för-

äldrarna.

Så uppstod ett rykte om att han var pedofil.

- Mitt liv är förstört. Även om jag blir frikänd får jag aldrig något jobb igen.

I går inleddes rättegången.

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
"MITT LIV ÄR FÖRSTÖRT" Den 53-årige läraren erkänner att han lagt barnen över knät och daskat dem i rumpan. "Jag ville bara busa med dem", säger han. I dag har läraren tvingats sluta sitt jobb och flytta. "Jag vågar inte ens åka tunnelbana längre."

Han hade arbetat som lärare i 27 år när han en dag blev inkallad till rektorn. En förälder, som också arbetade på skolan, hade misstankar om att han var pedofil.

Fick sparken och tvingades flytta

Förundersökningen visade att ryktet inte hade någon grund. Trots det fick han sparken och har tvingats flytta. Hans ekonomi har raserats och han går med ständiga självmordstankar och panikångest.

- Jag vågar inte ens åka tunnelbana längre. Det är klart att jag mår dåligt, säger han.

Hösten -98 tog han över en femteklass på en skola i Stockholmsområdet. Klassen var problematisk och hade avverkat fem lärare på fyra år. Ingen ville stanna.

Daskade eleverna på rumpan

När 53-åringen började blev det lugnare. Han engagerade sig personligt i eleverna - ordnade fritidsaktiviteter, bjöd med en del av dem och deras familjer till sitt lantställe och hade täta kontakter med föräldrarna.

- I dag vinklas allt det emot mig, säger läraren.

Han åtalas nu för ofredande och misshandel. Bland annat anklagar nio före detta elever läraren för att ha lagt dem över sitt knä och daskat dem på rumpan. Det har eleverna upplevt som kränkande.

- Det gjorde inte ont men det kändes obehagligt, säger en tolvårig pojke i förhören. Sedan vet man ju inte vad han tycker om det.

"Jag ville bara busa med dem"

53-åringen medger att det har hänt.

- Men det var aldrig någon bestraffning utan bara för att busa med dem. Nu efteråt tycker jag att det var dumt gjort, men då var det aldrig någon elev som protesterade, säger han.

Skolledningen har också upprörts över att 53-åringen hade sexualundervisning med de 11-12-åriga eleverna.

- Det som hände var att några av killarna hade börjat klämma varandra på pungen, säger läraren. De här eleverna såg program som Bullen på tv. Det var nödvändigt att prata med dem om puberteten.

Åklagare Lizzie Österlund känner sig säker på en fällande dom.

- Alla barnen berättar i stort sett samma historia, säger hon. Jag förutsätter att han blir fälld.

Åsa Kristoffersson