Åtta av tio nätläsare vill ha rökrum på krogen

…men Nattsuddarna Wallde och Grundberg är kritiska

1 av 2 | Foto: Jonas Bilberg
Kritiska Björn Wallde…
NYHETER

77 procent av aftonbladet.ses läsare säger ja till förslaget om särskilda rökrum på krogen.

Men nattsuddaren Björn Wallde, som tillsammans med Svante Grundberg gjort sig känd som storrökare, är inte imponerad.

– Jag är förvånad över att det finns så många mesar i det här landet, säger han.

Aftonbladet har i två dagar granskat den passiva rökningen. Vi har berättat om skadeverkningarna och om det politiska spelet bakom Nationella folkhälsokommitténs förslag till rökfria krogar.

En överväldigande majoritet säger ja till förslaget om särskilda rökrum.

På förmiddagen i dag hade drygt 48 000 personer röstat på aftonbladet.se. Och mer än 77 procent är positiva till lagförslaget.

Nattsuddare upprörda

Något som inte gläder en av Sveriges mest kända krogrökare. Björn Wallde och Svante Grundberg har groggat, spelat skivor och bolmat otaliga cigaretter i tv-programmet ”Nattsudd”.

– På krogen ska man dricka drinkar, röka och ha kul. Det är beklämmande att så många inte har fattat poängen med att gå på krogen, säger Björn Wallde till aftonbladet.se.

– Jag trodde vi var många många flera som hade uppfattat krogumgänget på rätt sätt.

”Cigg och drink hör ihop”

Överraskande många skadas av passiv rökning, vilket inte alls ska förringas, säger Björn Wallde.

– Men man kan ju röka litet diskret och blåsa undan röken så att den inte hamnar på de ömtåliga ickerökarna. För det är ju faktiskt så att till en drink måste man automatiskt röka. Det vet ju alla, det är liksom ett axiom.

Ett trendfenomen?

Nattsuddaren misstänker också att det rör sig om ett stockholmsfenomen, något som bara kan vinna gehör i den trendkänsliga huvudstaden.

– Stockholm hänger ju på allt möjligt tokigt - som nu det här med icke-rökning på krogen. I Kalifornien är de ju också tokiga, men i resten av USA röker man glatt på krogarna.

– Jag har själv blivit utburen från en krog i Los Angeles. Handgripligen, med cigarett och allt. Och fort gick det - jag hann inte ens tända taggen, säger han.

Kommer att försvinna

Björn Wallde är dock övertygad om att förslaget om rökrum kan gå igenom. Vad svenska folket anser syns redan i aftonbladet.ses omröstning.

– Ja, på lång sikt tror jag att rökning kommer att försvinna i västvärlden. Propagandan och upplysningen kommer att slå igenom, säger han.

Maria Saving