McDonalds bröt mot lagen – varje fredag

NYHETER

McDonalds i Hägernäs har medvetet brutit mot lagen – i flera år.

Inte förrän Vägverket hotade att polisanmäla upphörde den olagliga reklamen.

– Det handlar om trafiksäkerhet, säger Kjell Söderman på Vägverket.

Foto: ANDREAS HILLERGREN
TAR NER SKYLTEN Till slut ilsknade Vägverket till och hotade med polisanmälan. "Oerhört svagt av McDonalds att fortsätta med banderollerna när de visste om förbudet", säger Kjell Söderman på Vägverket.

Under de två senaste åren har McDonaldsrestaurangen i Hägernäs i Täby medvetet satt upp stora reklambanderoller på fyra broar över E 18. ”Fem minuter kvar till McDonalds” och så vidare.

– Att sätta upp reklam runt vägarna är förbjudet, främst av säkerhetsskäl. Som bilist mottar man ständigt en mängd information och Vägverket har bedömt det som trafikfarligt att tillföra ytterligare budskap, säger Kjell Söderman, platschef på Vägverket produktion i Stockholm.

Reklambanderollerna tas därför ner.

Alltid på en fredag

Men personalen på Vägverket jobbar inte på helgerna och reklamen har därför främst satts upp på fredagseftermiddagarna och plockats ned av hamburgerrestaurangen natten till måndag.

– Även andra företag bryter mot lagen på det här sättet. Men McDonalds är värst, säger Kjell Söderman.

Fick rycka ut på helgen

Vid enstaka tillfällen har Vägverket ryckt ut på helgerna och tagit ner banderollerna som sedan lämnats tillbaka till McDonalds.

– De har skickat någon ung stackare som stått här och darrat. Den kan vi ju inte skälla på och rent juridiskt måste vi lämna tillbaks banderollerna, säger Kjell Söderman.

Vägverket har tröttnat

Enligt honom har restaurangen vid upprepade tillfällen informerats om att de begår lagbrott. Men det har inte hjälpt och nu har Vägverket tröttnat.

I torsdags kontaktade de McDonalds huvudkontor med ett tydligt budskap: En banderoll till och det blir polisanmälan.

På restaurangen i Hägernäs erkänner restaurangchefen Magnus Modin att han känt till förbudet.

– Ja, det stämmer. Men vi har inte fått tillstånd att sätta upp skyltar längs vägen så vi har fortsatt med banderollerna.

Trots att det var olagligt?

– Jo, men det verkar inte ha funnits någon direkt straffsats med böter eller så.

Olle Castelius