Han blir världens första rymd-turist

Nasa vill stoppa stenrike finansmannen

1 av 2 | Foto: REUTERS
PRIS: 200 MILJONER Dennis Tito, 60, har betalat över 200 miljoner kronor för att vara världens första turist i rymden. 28 april ska han skjutas upp från den ryska kosmodromen.
NYHETER

Den amerikanske finansmannen Dennis Tito, 60, vill bli världens första turist i rymden.

Han har redan betalat 20 miljoner dollar för en rundtur på Vintergatan.

Men nu vill NASA sätta stopp för Tito.

Kalifornien-miljonären Dennis Tito har betalat den ryska rymdflygstyrelsen 20 miljoner dollar - mer än 200 miljoner kronor - för sin tripp ut i världsalltet.

För en vecka sedan fick Dennis Tito klartecken från de ryska myndigheterna. Då hade finansmannen också genomgått en utbildning i en kapsel-simulator och avlagt examen.

Start 28 april

Den 28 april ska Tito fara ut i rymden i en rysk Soyuz-farkost, är det tänkt. Målet är den internationella rymdstationen Alpha.

Tillsammans med två ryska kosmonauter ska finansmannen därefter tillbringa en vecka i rymden. Gruppens uppdrag är att docka Soyuz-farkosten vid stationen och sedan återvända till jorden i en farkost av äldre modell.

Nasa: Kan sluta i katastrof

Genomför Dennis Tito resan, gör han det i konflikt med NASA och flera stora bidragsgivare till den internationella rymdstationen. Det rapporterar CNN.

NASA anser att Tito är för okunnig för att kunna vistas i rymden, och hävdar att en eventuell olycka skulle kunna sluta i katastrof.

Ber ryssarna stoppa resan

I går bad höga militärer från Europa och Kanada ryssarna att skjuta upp den planerade resan. De hänvisar till att rymdstationen Alpha ännu inte är färdigbyggd.

- Som turist skulle du inte åka till ett hotell som fortfarande höll på att byggas, säger Ernst Messerschmid, på ESA, European Space Agency.

Maria Saving