Onani brännmärks av kristna frikyrkor

”Onani är en synd som man ska sluta med”

NYHETER

Onani är en synd som man bör sluta med.

Det och mycket annat står i skriften ”Värt att vänta på” som ges ut av bland annat pingströrelsens och Frälsningsarméns ungdomsorganisationer.

– Det är mycket tråkigt att man är så dogmatiska och kallar det en synd. Att skuldbelägga en naturlig lust och nyfikenhet på sin egen kropp leder inte till annat än ångest och bekymmer i sexlivet, säger Carina Jonsson, kurator vid länssjukhuset i Ryhov, till Aftonbladets nätupplaga.

Skriften ges ut av alliansförbundets ungdom och har enligt deras hemsida som syfte att ”få upp ögonen för vad Gud faktiskt har att säga med målet att leva rent” avalöjar Sveriges Radio Jönköping.

Ett avsnitt handlar om hur man slutar med onani.

Där står bland annat att onani är en synd men att ”du skall göra som med alla annan synd. Du ska inte acceptera den utan bekänna den och ta emot förlåtelse för den. Den ger dig frihet”.

– Att man ser onani som en andra sortens sexualitet och kallar det en synd är hemskt. Det är det naturligaste som finns att man få lustförnimmelser av sin egen kropp. Det lär unga att få en sund sexualitet, säger Carina Jonsson.

I skriften står också att onani och andra synder inte enbart är själva handlingen utan att det kan leda till ”lössläppta tankar och fantasier som kan komma från tv, internet, tidningar och liknande”.

"Samhället är så sexifierat"

Ulf Svensson, pastor i svenska alliansmissionen, säger att syftet med skriften är att visa på den finaste gåva som finns, sex. Men onani är en synd.

– Allt beteende oavsett vad det rör sig om som gör att man handlar i en tvångsmässig handling är en synd, säger han.

- Samhället är så sexifierat i dag . Jag tycker det är tufft för speciellt unga tonårsgrabbar när det blir för fixerat vid tidningar, tv och liknande.

Carina Jonsson arbetar som kurator på en så kallad STD-klinik, sexuallly transmitted disease, och träffar dagligen ungdomar :

– När jag pratar med ungdomar om sexuella problem blir en av de första frågorna hur det fungerar när de onanerar och då säger många: nej, jag sysslar inte med sån´t. Det ger uttryck för en attityd hos både hos svenska ungdomar och invandrare att onani är en andra sortens sexualitet.

Förstår ni att detta kan verka skuldbeläggande för unga människor?

- Visst gör jag det samtidigt kan det vara tungt att vara fast i ett beteende där allt rör sig om sex.

– Jag ser det som att sexualitet bör vara i en relation där man och kvinna får upptäcka varandra och det ska vara på lika villkor, säger han.

”Inget problem för folkhälsan”

Men Carina Jonsson tror inte alls att sexualitet bara kan vara viktig när den försiggår mellan två personer.

– Absolut inte. Det är uppfattningen om synd och skuld som genererar ångesten. Onanin är inget problem för folkhälsan. Har man kontakt med sin kropp och sina känslor och uppskattar den är man också rädd om den, säger hon..

Vad är syftet med en sådan här skrift, tror du?

–Troligen att man vill uppväcka nymoralismen för att sexuallivet ser annorlunda ut i dag. Allt fler har oskyddat sex i lägre åldrar och det är klart att det skrämmer.

Men den sunda sexualiteten gynnas inte av att man skuldbelägger onanin. En mycket restriktiv sexsyn däremot framkallar sexuella problem som kan leda till våldsbrott, säger Carina Jonsson.

Annika Sohlander

ARTIKELN HANDLAR OM