Sänkt ränta i USA i kväll

Glädjeskutt på börserna – Nasdaq upp 9 procent

NYHETER

WASHINGTON

Den amerikanska centralbanken - federal reserve board - sänkte på onsdagen sin viktigaste styrränta med 0,5 procentenhet. Det mer symboliska diskontot sänks lika mycket, till 4 procent.

Sänkningen, som kom helt oväntat, görs för att försöka stimulera den vacklande amerikanska ekonomin.

Det överraskande beskedet från centralbanken fick New York-börserna att ta glädjeskutt. Nasdaq hade vid 18-tiden gått upp drygt nio procent.

Detta är andra gången i år som ''Fed'' sänker räntan mellan den beslutande marknadskommitténs ordinarie möten. Förra gången hände det 3 januari.

Fed har nu sänkt räntan fyra gånger hittills i år, med totalt två procentenheter.

Centralbanken konstaterar i en kommentar att kapitalinvesteringarna har fortsatt att sjunka och att den ihållande urholkningen av nuvarande och förväntade vinster, tillsammans med en ökad osäkerhet om företagens framtidsutsikter, leder till en dämpad investeringsvilja även framöver.

Fed pekar också på risken för en minskad konsumtion i USA och för avtagande tillväxt i andra länder.

Sammantaget riskerar detta att leda till att aktiviteten i ekonomin ligger kvar på en oacceptabelt låg nivå, skriver banken.

”Mycket oväntad sänkning”

– Den amerikanska räntesänkningen kom mycket oväntat, säger Föreningssparbankens ränteanalytiker Åke Gustafsson till TT.

– Tidigare har ju den amerikanska centralbanken hävdat att man inte ville sänka räntan mellan bankens ordinarie möten. Men man valde att klippa till ändå.

Detta ökar, enligt Gustafsson, trycket på den europeiska centralbanken att sänka räntan som för närvarande ligger på 5,50 procent.

– Däremot får det på kort sikt liten betydelse för den svenska riksbankens ställningstagande och kommer inte att påverka vår egen riksbanks ställningstagande inför nästa veckas möte.

Den amerikanska räntesänkningen var den fjärde hittills i år.

– En räntesänkning är alltid positiv för börskurserna och räntorna kommer på torsdagen att vända nedåt igen efter de senaste dagarnas uppgång.

Det betyder sannolikt att bolåneinstituten kommer att sänka boräntorna efter den senaste tidens höjningar, säger Gustafsson.

Ny fart på Stockholmsbörsen i kväll

Stockholmsbörsen steg kraftigt på onsdagen. Under den sena eftermiddagen lyftes kurserna av en fullständigt oväntad amerikansk räntesänkning.

Generalindex hade klockan 17 stigit med 4,7 procent till 4129,0, medan OMX-index hade gått upp med 5,7 procent till 898,5.

Stockholmsbörsen inledde onsdagen med stigande kurser efter en stark avslutning på USA-börserna på tisdagskvällen. Kurserna låg sedan relativt stilla fram till strax före klockan 17, då beskedet dök upp på handlarnas skärmar att den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, sänkt styrräntan med 0,5 procentenheter. Beskedet blev en kraftig vitamininjektion åt marknaden. Kurserna steg på bred front.

Ericsson steg med 11,3 procent till 64 kronor, medan konkurrenten Nokia klättrade med 14,1 procent till 300 kronor. På fredag kommer båda telejättarna med kvartalsrapporter.

Skandia steg med 13,4 procent till 97:50 kronor, Hennes & Mauri tz med 9,8 procent till 168:50 kronor och Telia med 11,3 procent till 69 kronor.

På minussidan fanns läkemedelsjätten Astra Zeneca, som föll med 1,1 procent till 485:50 kronor.

Bland vinnarna fanns Tele1 Europe, under namnbyte till Song Networks, som steg med 11,5 procent till 30 kronor. Telelogic steg med 15,6 procent till 25:90 kronor.

Alla branscher steg, utom kemi och läkemedel. Bäst gick handelsföretag, följd av verkstadsindustri.

De svenska marknadsräntorna steg ordentligt på onsdagen i linje med utländska räntor. Den tioåriga obligationsräntan steg med 0,11 procentenheter till 5,01 procent. Halvårsräntan steg med 0,06 procentenheter till 4,03 procent.

Kronan stärktes mot euron och var relativt stabil mot dollarn. En euro blev fyra öre billigare och kostade 9:03 kronor. En dollar blev

två öre dyrare och kostade 10:31 kronor. Riksbankens TCW-index sjönk till 133,31 jämfört med 133,83 i tisdags.

TT-Reuters