Glädje på börsen efter sänkt ränta

”Vissa analytiker säger att botten är nådd nu”

NYHETER

Alan Greenspans beslut att sänka den amerikanska styrräntan mottogs med stor glädje.

Nasdaq och Stockholmsbörsen rusade snabbt uppåt och börsexperterna jublade.

– Vissa analytiker säger att botten är nådd nu. Det finns klara tecken på att marknaden kan vändas uppåt, säger Kjetil Anthonisen, analytiker på Nordiska fondkommissionen till Aftonbladets nätupplaga.

Dagens räntesänkning fick fart på börsen. Inte bara Nasdaq rusade uppåt utan Stockholmsbörsens generalindex hade vid stängningsdags stigit 5 procent. Teknikdominerade Nasdaq Composite stängde klockan 22 i kväll med en uppgång på 8,1 procent efter att tidigare ha varit och nosat på plus 10.

Analytikerna tycker sig nu se tecken på att det positiva börsklimatet kan förbättras mer generellt.

Chans för bättre ekonomi

– Varje gång efter ett sådant här glädjerus brukar det komma en rekyl men nu finns det faktiskt chans för att ekonomin kan bli bättre mer permanent, säger Kjetil Anthonisen.

Den hårt prövade börsen har under en längre tid haft kurvor djupare än på lång tid och många bottenrekord har noterats. Men i dag fick alla investerare och aktieägare anledning att glädja sig. Räntesänkningar i USA ökar alltid förhoppningarna om att andra centralbanker ska agera likadant.

Dagens scenario var inget undantag.

För när mäktige Greenspan i dag oväntat beslutade att sänka den amerikanska styrräntan med 50 punkter till 4,5 procent förvandlades sorg till glädje och baisse till hausse.

- Tidpunkten var oväntad. De flesta hade nog räknat med en sänkning men kanske först vid det ordinarie mötet, säger Kjetil Anthonisen.

Han tycker att dagens räntesänkning är positiv:

– Det är ett uttryck för att det tas på stort allvar att stimulera ekonomin, säger han.

”Skickligt val av tidpunkt”

SEB:s chefsekonom Klas Eklund ser också positivt på räntesänkningen:

– Det är ett skickligt val av tidpunkt. På aktiemarknaden har det precis börjat spridas en känsla av att vi är igenom det värsta. Att i detta läge sänka räntan ger maximal effekt på börskurserna och det är precis det som skett, säger han till Ekonomi24.se.

Vid Stockholmsbörsens stängning hade Ericsson-aktierna stigit med 10,4 procent, Nokia med hela 18,1, Skandia med 15,1 och krisdrabbade Telia gick upp 8,9 procent.

Enligt Kjetil Anthonisen finns det skäl att se mer ljust på framtiden. Att till och med traditionellt säkra börssänkare som negativa vinstvarningar har påverkat börsen positivt är ett av skälen.

”Anledning vara mer positiv”

– Det finns all anledning att vara mer positiv nu än tidigare. Vissa analytiker tror att botten har nåtts, säger han.

Dagens sänkning var den fjärde sänkningen av den amerikanska styrräntan i år som totalt tvingats ner från 6,5 till 4,5 procent i år, en av de snabbaste och mest genomgripande räntejusteringarna i historien.

Den senaste sänkningen gjordes den 20 mars.

Behövs det fler sänkningar?

- De kommande konjunktursignalerna kommer att vara positiva men en ytterligare sänkning på upp till en halv procent är inte omöjlig under de kommande månaderna, säger Kjetil Anthonisen.

Kan man tolka detta som att Alan Greenspan är rejält bekymrad över ekonomin?

– Ja, det kan man nog tolka det som men också att han tar det på allvar och är beredd att göra något åt det, säger Kjetil Anthonisen.

Annika Sohlander

ARTIKELN HANDLAR OM