Misstänkte mördaren kan vara terrorist

Stämplad som säkerhetsrisk av regering

NYHETER

MALMÖ

Mordoffret misstänks ha varit aktiv i en liga som smugglat människor från Mellanöstern till Skandinavien.

Den misstänkte mördaren har ansetts som en säkerhetsrisk av den svenska regeringen och blivit utvisad enligt terroristlagen.

Foto: KINGA LEZANSKA
här hittades kroppen En kvinnlig joggare hittade kroppen i en lergrop utanför Klippan för en månad sedan. Mordoffret har kopplingar till en internationell liga som sysslat med människosmuggling. Den misstänkte mördaren har blivit utvisad enligt terroristlagen.

Mordutredarna i Skåne och åklagare Lars Danielsson vägrar fortfarande att säga något om utredningen av mordet på en 35-årig man som hittades nergrävd utanför Klippan den 16 mars i år.

Anledningen är att ärendet är mycket känsligt.

En av de två män som i förrgår greps misstänkta för mordet är kompanjon till offret. Den andre, hans 32-årige svåger, är terroriststämplad. Han blev 1993 utvisad ur Sverige, med stöd av lagen om särskild utlänningskontroll.

Ansågs som säkerhetsrisk

Regeringen fattade utvisningsbeslutet som inte behöver motiveras. Men man måste antingen vara ett hot mot rikets säkerhet eller befaras ska begå brott med våld, hot och tvång för att nå politiska syften för att kunna utvisas enligt den aktuella lagen.

Två år efter utvisningen ansökte 32-åringen om nytt uppehållstillstånd i Sverige, men nekades.

- Han har tydligen tidigare bedömts som en säkerhetsrisk men har sedan någon månad permanent uppehållstillstånd i landet, säger hans advokat Per Liljekvist.

Alla beslut om mannen är sekretessbelagda.

Människo- smugglare

Både han och hans svåger nekar till att ha med mordet på den 35-årige affärsmannen att göra.

Samtidigt står det nu klart att mordoffret har kopplingar till en internationell liga som sysslat med människosmuggling.

Natten till den 22 februari, tre veckor innan 35-åringen mördades, slog polisen till mot ligan i danska Sönderborg, alldeles vid gränsen till Tyskland.

Har kopplingar till ligan

- Vi har samarbetet med polis i flera olika länder, berättar kommissarie Erik Schwartz. Det handlar om människosmuggling i större skala och fyra personer sitter häktade här i Sönderborg.

Hela utredningen är hemligstämplad - men i samband med att 35-åringen hittades mördad tog svensk polis kontakt med sina danska kolleger för att höra om offret var känt i Danmark, där han också hade en bostadsadress.

Det visade sig då att mannen finns med i utredningen om människosmugglingen.

- Det finns kopplingar mellan honom och ligan i Sönderborg, bekräftar Olle Bröms på rikskrim i Stockholm. Och jag har länge tyckt att det är intressant att han hittades mördad en tid efter avslöjandet.

- Det kan finnas ett möjligt samband.

Pelle Tagesson

ARTIKELN HANDLAR OM