Aktuellt vann nyhetskriget

Nu får Rapport inte längre sno från grannkanalen

1 av 3
Rapport. Ska svara för samtliga nyhetsprogram som sänds i SVT 1. Detta innefattar även morgonblocket och kortsändningarna
NYHETER

Rapport ska inte längre få sno Aktuellts bästa nyheter.

Det försäkrar SVT:s ledning.

- Ganska positivt, tycker jag. Kan vi gräva fram egna saker så ska de få vara unika för Aktuellt, säger Jarl Alfredius, nyhetsankare på Aktuellt.

Det har länge gnisslat mellan företrädare för de båda nyhetsprogrammen.

Att de delar en gemensam redaktion har inte gjort saken lättare.

Gång på gång har Aktuelltgänget fått se hur Rapport kunnat lyfta ut höjdpunkter om en och en halv minut ur det man själva gjort ett sexminutersinslag om.

Och presenterat detta som "en egen nyhet" redan klockan halv åtta.

- Det har känts som en upprepning när det sedan gått hos oss, säger Jarl Alfredius.

Nytt uppdrag för Aktuellt

Eva Hamilton, SVT:s chef för nyheter och fakta, har tvingats lyssna till kritiken. På ett stormöte i Tv-huset i går lovade hon:

- Det som tagits fram för Aktuellt 21 med gemensamma resurser ska i sin helhet först sändas där. Rapport ska inte kunna plocka ut en och en halv minut. Då känns det för den miljon som faktiskt tittat på Rapport och sen kommer till 21-sändningen: Det där kan jag ju redan.

Så du har gjutit olja på vågorna för Aktuelltpersonalen?

- Om jag gjutit olja på vågorna" nej, men Aktuellt har fått ett delvis nytt uppdrag.

Aktuellt tilldelas också åtta öronmärkta reportrar samt några fotografer och redigerare. Uppdrag? Att ta fram egna och fördjupande inslag enbart för Aktuellt.

Ansvariga utsedda

- Man har också försökt rätta till de där taskiga felen när ingen vet vem som bestämmer vad. Det var lite rörigt förut. Nu har man pekat ut vilken chef som ska bestämma vad, säger Johanna Bergman, ordförande i SVT:s journalistklubb.

Tillfrågad som ny Aktuelltchef efter Stig Fredriksson är Sven Vrang, mångårig nyhetsredaktör.

- Det stämmer. Nu ska jag studera det nya förslaget och prata vidare med Eva Hamilton innan jag bestämmer mig, säger han till Aftonbladet.

Leif-Åke Josefsson