Slagsmål om platserna i mordrättegången

Jättelik mediecirkus runt de misstänkta trippelmördarna i Norge

NYHETER

I går började rättegången om trippelmordet i Sörum utanför Oslo.

Närmare 200 journalister och fotografer följer minsta andningspaus hos de fyra som är åtalade för att ha mördat försvarsministerns sekreterare Anne Orderud Paust och hennes åldriga föräldrar Marie och Kristian Orderud.

SLAGSMÅL OM PLATSERNA 200 journalister och fotografer följer minsta andningspaus hos de åtalade för trippelmordet på försvarsministerns sekreterare Anne Orderud Paust och hennes åldriga föräldrar Marie och Kristian Orderud.

De fyra åtalade är brodern/sonen Per Kristian och hans hustru Veronica Orderud och Veronicas syster Kristin Kirkemo, naken- och mjukporrmodell, och hennes före detta fästman Lars Grønnerød.

När de fyra kom in i rättssalen var uppståndelsen enorm. Ett uppbåd fotografer knuffades, körde armbågarna i varandra, svor och trängdes om de bästa platserna.

Varje skiftning i deras ansikten, blickar, kläder - allt noterades.

Slagsmål om åhörarplatserna

Ingen kamera riktades mot Lars Grønnerød. Han har förbjudit att bilder tas på honom och i Norge måste detta respekteras. Görs inte det blir både fotograf och ansvarig redaktör åtalade.

Rättssalen i Nes Heradsrett i Frogner, norr om Oslo, rymmer 80 åhörare. Om ackrediteringen till dessa platser har det varit slagsmål. De övriga, omkring 100, följer rättegången på storbilds-tv i ett presscenter i Frogners idrettshall.

Där inne pågår en cirkus. På golvet ligger kilometervis med kablar till datorer och tv-kameror, till ljudanläggningar och radiomikrofoner, till telefoner. Det pratas och hojtas i mobiltelefoner.

Tjänar 200 000 på rättegången

Skiljeväggar har rests mellan de olika tidningarna, tv-kanalerna, nättidningarna, radiostationerna. Alla har hyrt minst 20 kvadratmeter kontorsyta var. Norges största tidning, Verdens Gang, har större yta eftersom tidningen har elva personer på plats.

Idrottsföreningen i Frogner tar först 25 000 kronor i en avgift plus 120 kronor per kvadratmeter för att upplåta plats. Man kommer att tjäna minst 200 000 kronor på den tio veckor långa rättegången.

Mord, kärlek och syskonhat

Allt detta har naturligtvis en djupt allvarlig och tragisk bakgrund i morden på det gamla paret och deras dotter.

Det skedde under natten mot den 23 maj 1999 och sedan dess har händelsen skrivits och skruvats upp till proportioner ingen sett tidigare i Norge.

Rättegången mot förrädaren Quisling och spionmålet mot Arne Treholt är ingenting i jämförelse.

Naturligtvis därför att det är ett annat mediesamhälle nu men också därför att här finns mord, kärlek, skönhet, girighet, syskonhat och en bitter tvist mellan den mördade fadern och den mord-åtalade sonen. Här finns inga klara bevis, alla fyra nekar.

När rättegången började använde åklagaren Jørn S Maurud en del av sitt inledningsanförande till att beklaga detta enorma intresse. Han befarar att rättegången inte blir objektiv.

Detsamma sa de fyras advokater.

På eftermiddagen åkte rätten till gården där de tre mördades. Det var en mycket lång bilkaravan som följde efter.

Deckardrottningen följer dramat

Den engelska deckardrottningen Minette Walters följer rättegången hemma i England och hon har sagt:

- Hade jag hittat på historien hade ingen trott på den. Det här är en verklig händelse som överträffar en författares vildaste fantasi.

De sköts på familjegården

Per-Iwar Sohlström

ARTIKELN HANDLAR OM