Född i natt: EricSony

Ericsson bekräftar: Vi för samtal

NYHETER

Ericsson och japanska Sony går samman.

Deras tillverkning av mobiltelefoner placeras i ett gemensamt bolag, uppgav japanska medier i natt.

Ericsson bekräftar i dag att företaget för samtal med Sony.

- Ja, det stämmer. Samtalen handlar om området mobiltelefoner, säger Pia Gideon-Sörman, informationschef på Ericsson.

Foto: REUTERS
Räddar ericsson I natt kom uppgifterna som kan rädda Ericssons mobiltillverkning: ett samarbete med japanska Sony. På bilden Ken Kutaragi, vd på Sony Computer Entertainment.

Ericsson och Sony har nyligen kommit överens om att slå sig samman för att få en starkare position på världsmarknaden.

De hemliga förhandlingarna har lett fram till ett ramavtal som innebär att de båda företagen skapar ett nytt gemensamt bolag som placeras i Storbritannien, uppger den japanska tv-kanalen NHK. Företagen väntas satsa flera miljarder dollar i det gemensamma bolaget som beskrivs som räddningen för Ericssons blödande mobilverksamhet.

Information senare idag

Sony bekräftade i natt att man för samtal med Ericsson. Talesmannen Tetsu Kanno uppgav att man ska presentera ny information för investerare och media i dag.

Tetsuo Kanno ville inte gå in på några detaljer om vad som är på gång.

Ericsson bekräftar samtal

Även på svenska Ericsson är man mycket hemlighetsfull kring de samtal som pågår med Sony.

Företagets informationschef Pia Gideon-Sörman bekräftar för aftonbladet.se att det förs samtal mellan de båda bolagen, och att samtalen rör området mobiltelefoner.

Hur länge har samtalen pågått?

- Jag kan som sagt inte gå in på några detaljer kring det här, säger Gideon-Sörman.

Enligt uppgifter från japansk tv väntas dock överenskommelsen att presenteras i nästa vecka.

- Det kan jag tyvärr inte uttala mig om. Men ett besked kommer, säger Pia Gideon-Sörman.

Enligt NHK:s källor kommer Ericsson och Sony dessutom att slå samman båda företagens forsknings- och utvecklingsavdelningar för att tillsammans utveckla nästa generations supersnabba mobiltelefoner.

Tidigare uppgifter om samgående

Om affären går i lås blir det första gången som världsledande elektronikföretag separerar mobiltillverkningen från moderföretagen.

Ericsson har i dag tio procent av världsmarknaden och Sony har en procent.

Det har tidigare förekommit uppgifter om att Ericsson och Sony gått i giftastankar.

Så sent som i januari nämndes Sony i affärspressen som en tänkbar köpare eller samarbetspartner. Andra tänkbara asiatiska partners som nämnts är Sharp, Panasonic och Samsung.

Ericsson tycks nu ha gjort sitt val.

Analytiker förordar Sony

Flera telekomanalytiker har just förordat Sony som en tänkbar partner för krisdrabbade Ericsson. Med en blödande mobilverksamhet, som förra året redovisade en förlust på 25 miljarder kronor, och med ett sparkrav på totalt 35 miljarder skulle den japanska elektronikjätten kunna bli frälsaren för svenska Ericsson.

Sony med 20 000 anställda är erkänt duktiga på konsumentprodukter, Ericssons svaghet. Sony är världsledande på ljud- och bildelektronik.

Ericsson är Sveriges viktigaste företag.

Inte bara aktieägarna och de omkring 40 000 anställda i Sverige väntar spänt på hur ledningen ska lösa krisen som Ericsson kastats in i.

Efter vinstvarningar och varsel väntar sig de flesta nya negativa besked när bolaget presenterar sitt delårsbokslut i morgon.

Enligt analytikernas prognoser har Ericsson, om man räknar bort en reavinst på en aktieförsäljning, gått med fem miljarder i förlust under årets tre första månader.

Mycket tyder nu på att vägen tillbaka för Ericsson börjar i Japan.

Jens Kärrman, Claes Thunblad