Ericsson-facket har aktier för en miljard

Dubbla roller för Sif inför sparpaketet

NYHETER

Ericssonfacket Sif sitter på två stolar då Ericsson presenterar sitt tuffa sparprogram i morgon.

Dels ska förbundet se till att rädda jobben för sina 13 000 medlemmar.

Dels ska de rädda sitt stora aktieinnehav bestående av 16 miljoner Ericssonaktier, till ett värde av omkring en miljard kronor.

Fackförbundet Sif har antagligen landets största strejkkassa, med totala tillgångar på omkring tio miljarder kronor enligt förra årets redovisning.

Sju miljarder kronor består av aktieplaceringar, en fjärdedel av dessa är B-aktier i telekomjätten Ericsson, uppger radions ekoredaktion.

Kraftigt sparpaket

I morgon presenterar Ericsson ett program med ytterligare åtgärder, utöver de nedskärningar som redan gjorts.

En kraftig bantning av personalen skulle enligt de flesta ekonomiska bedömare få aktien att skutta på börsen. En otillräcklig personalnedskärning skulle bidra till motsatsen.

Här hamnar fackförbundet Sif utan tvekan i dubbla roller.

Fackets kapital minskat

Under årets kursfall på börsen har Sif:s kapital minskat med hundratals miljoner kronor i värde, enligt ekot. Om Ericssonaktien, efter morgondagens beslut, skulle gå upp med exempelvis tio kronor skulle fackförbundet tjäna över 150 miljoner kronor på ett bräde. Bedömer marknaden att nedskärningarna är för klena riskerar Sif:s tillgångar att minska med liknande summor.

"Jag ser inga konflikter"

Sif:s ordförande Mari-Ann Krantz medger att Ericssons framgångar på börsen har en ”viss betydelse” för fackförbundets ekonomi, men förnekar bestämt att detta skulle påverka fackets omsorg om sina medlemmar.

- Jag ser inga konflikter i detta. Vi jobbar utifrån det fackliga perspektivet och det är nummer ett för oss, säger hon till ekot.

- Visst, det har en viss betydelse för värdet på vårt innehav om det går upp eller ned på börsen. Men vi bygger inte vår ekonomi och vår fortlevnad på aktieinnehavet, menar Mari-Ann Krantz.

Claes Thunblad