Snö överraskade bilister i Skåne

Fem centimeter tung blöt snö på vägarna i morse

1 av 2 | Foto: BILDBYRÅN
Många bilister hade redan bytt till sommardäck när det överraskande snöfallet vållade trafikproblem i morse i Skåne.
NYHETER

MALMÖ

Stora delar av Skåne täcktes överraskande av snö på torsdagsmorgonen. Trots att många tagit av vinterdäcken var avåkningarna få.

Men i Västra Torup i norra Skåne inträffade en dödsolycka.

En 21-årig man avled och en annan man skadades, då två personbilar frontalkrockade i samband med en omkörning på väg 21 utanför Hässleholm tidigt på morgonen. Polisen vet inte vad som orsakade olyckan, men vägen var hal och där låg ungefär fem centimeter snö.

På E 22 utanför Hörby frontalkrockade en personbil med en lastbil och en person fördes till sjukhus. Två personer skadades också vid en olycka i Gryttinge utanför Svalöv.

Tung blöt snö

Det var tung, blöt snö som föll och vägbanorna blev moddiga. Lastbilar fick problem med att ta sig upp i backarna, bland annat Orupsbacken utanför Höör, rapporterade Sveriges Radio Malmöhus. Radion berättade också om plogbilar som satt fast i backarna.

SOS Alarm i Malmö rapporterade om fem-sex avåkningar på morgontimmarna, vilket var färre än väntat.

Vägverket togs på sängen

Sedan första april är inte trafikanterna skyldiga enligt lag att ha vinterdäck på, även om det skulle råda vinterväglag. I Skåne har många bilister redan hunnit byta däck.

Personalen på Vägverket, som ansvarar för snöröjningen, blev tagen på sängen av snön. Vissa plogar har monterats av och Anders Brorsson på trafikinformationscentralen tror att det kan ha tagit lite längre tid än normalt att komma igång med snöröjningen. Men sedan fungerade allt som det skulle.

- Vi har beredskap, visst har vi det, sade han till TT.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM