Kina-piloten rammad – störtar mot döden

Kinas version av kollisionen med spionplan från USA släppt i dag

1 av 4 | Foto: AP
Kineserna släppte i dag en egen datorsimulering av hur kollisionen mellan det lilla kinesiska jaktplanet och större amerikanska spaningsplanet gick till.
NYHETER

Han blev rammad och störtade mot döden.

Det är Kinas version av vad som hände i luften mellan ett amerikanskt spaningsplan och en kinesisk jaktpilot den 1 april.

I två dagar har USA och Kina fört samtal i Peking om incidenten som orsakat politiskt storgräl på toppnivå. På torsdagen stod det klart att man inte kommit överens om någonting. Samtalen kommer att fortsätta, men då via de vanliga diplomatiska kanalerna.

Presskonferens

Efter avslutat möte höll kineserna en presskonferens om sin version av saken. Bland annat visades en datorsimulering av hur Kina menar att kollisionen gått till. Enligt kineserna var planen 400 meter ifrån varandra då USA-planet ändrade kurs och i princip rammade det kinesiska jaktplanet.

Hur man kommit fram till den slutsatsen vet ingen. Kineserna ville inte berätta vad den amerikanska besättningen sagt i förhör. Man avslöjade inte heller om man undersökt spionplanets svarta låda och fått fram flygdata.

Vill stoppa spionflygningar

Enligt företrädare för det kinesiska utrikesdepartementet är skulden ändå solklart USA:s. Kina kräver också ett slut på den amerikanska spionflygningarna utmed Kinas kust.

För att stärka den uppfattningen visades också en rad bilder som skulle vara exempel på hur aggressivt amerikanska jaktpiloter flyger.

USA vägrar erkänna någon skuld i incidenten, som inträffade över internationellt luftrum.

Den amerikanska besättningen på 24 personer har fått åka hem.

Spionplanet, värt runt 800 miljoner kronor, antas fortfarande stå kvar på ön Hainan där det nödlandade den 1 april efter kollisionen.

Caroline Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM