Antirökmedel ökar kvinnors sexlust

Malena Ivarsson: Det här låter väldigt bra – hit med pillret

NYHETER

Ett antidepressivt läkemedel har visat sig öka kvinnors sexlust.

Vid en undersökning tyckte en tredjedel av de tillfrågade att lusten tilltog.

– Depressioner påverkar ofta sexlusten negativt. Kan man få fram ett medel som hjälper mot detta är det naturligtvis värdefullt, säger gynekologen Marc Bygdeman till Aftonbladets nätupplaga.

Läkemedlet är inte godkänt i Sverige men samma verksamma substans finns i antirökmedlet Zyban.

Den verksamma substansen i både läkemedlet Wellbutrin och Zyban är bupropion, skriver dagensmedicin.se.

Zyban är ett antidepressivt medel där man upptäckte den rökavvänjande effekten av en slump.

I studien som publicerats i Journal of Sex and Marital Therapy ingick 51 kvinnor som alla hade bristande sexlust utan någon känd anledning. Alla hade tidigare känt normal lust.

En tredjedel upplevde ökad sexuell lust

Nästan en tredjedel av kvinnorna i studien upplevde ökad sexuell lust, sexuella fantasier och ökat intresse för sex under de åtta veckor behandlingen pågick.

Normalt sett brukar behandling med antidepressiva medel vara nära förknippat med minskad sexlust och andra negativa effekter på sexlivet.

– Det låter ju intressant. Nedsatt lust är ett mycket vanligt problem hos deprimerade, ofta kan det bero på depressionen i sig, säger Viveca Odlind, chef för kvinnokliniken på Karolinska sjukhuset.

”Krävs naturligtvis fler studier”

Marc Bygdeman, gynekolog, har också erfarit att depressiva patienter tappar lusten.

- Håller det vad det lovar så är det naturligtvis bra men det krävs naturligtvis fler studier för att verifiera detta, säger han.

Läkemedelsverket känner inte till att bupropion skulle ha en lusthöjande effekt men tycker att studien är intressant inför framtiden.

- Troligen behandlades patienterna för depression när det upptäcktes att patienten reagerade på ett annat sätt också och sedan har man gått vidare med detta. Den här studien bör dock kompletteras med flera med liknande resultat innan någon slutsats kan dras, säger Jane Rastad, informationsansvarig för antidepressiva medel på Läkemedelsverket.

”Hit med pillret”

Malena Ivarsson, sexrådgivare, får ofta brev och samtal från både kvinnor och män som tappat lusten.

– Det här låter väldigt bra. Hit med pillret, säger hon.

Annika Sohlander