”Visst kan man missbruka sex”

Läs chattet med sexrådgivaren Malena Ivarsson om onani

NYHETER

Mer än 700 frågor kom in när sexrådgivaren Malena Ivarsson chattade med Aftonbladets läsare om onani.

Malena var förvånad men glad över det stora intresset.

– Det är fortfarande tabu, tyvärr. Jag får ibland frågor om onani kan göra att penis krymper eller att lusten att onanera kan vara en sinnesjukdom, säger Malena Ivarsson.

Här följer ett sammandrag av chatten.

Göran säger: Min fru säger att hon aldrig onanerar, varit ihop i 7 år. Kan hon tala sanning ?

Malena Ivarsson säger: Ja, det kan hon mycket väl göra. Det beror på henne ålder. Till exempel har lite äldre kvinnor inte vuxit upp med den öppenhet vi har nu. Man märker ofta att kvinnor som har svårt att få orgasm inte har onanerat.

asta säger: Hej! Håller du med utgivarna av skriften "Värt att vänta på" på någon punkt?

Malena Ivarsson säger: Jag känner inte till alla punkter men det vi diskuterar nu om onani har de fått om bakfoten. Sedan finns det något annat som är viktigt: vi har ibland förlorat respekten för de väldiga krafter som finns i sexualitet.

martin123 säger: varför säger tjejer att dom aldrig onanerar? Kan det vara så? Jag är 16.

Malena Ivarsson säger: Ja, visst kan det vara så. Sex är fortfarande tabubelagt och onani är kanske det mest av allt. Många flickor tycker att det är snuskigt, oanständigt att röra vid sin kropp, det beror på hur man uppfostrats.

Kristian 20 säger: hur ofta är normalt att onanera? hur ofta onanerar du?

Malena Ivarsson säger: Det beror på vilken ålder man är i. Unga killar gör det mest då kan det handla om en gång om dan till en gång i veckan, inget är onormalt. Om det hindrar en från andra aktisviteter är det onormalt. Jag svarar inte på personliga frågor.

John säger: Hej Malena, är det så att kyrkorna med Runar i spetsen lever kvar i 1800-talet med sin syn på onani??

Malena Ivarsson säger: Ja, det verkar så. Det verkar som om de missuppfattat vad som är en väg till andlig mognad. Onani kan vara ett sätt att meditera, man kan kommma in i en skön avslappning. För tjejer och killar kan det vara ett sätt att lära sig vad man tycker om.

disposable säger: hej. jag undrar om det är normalt för en tjej att onanera enbart genom att gnugga sig mot saker, t ex kuddar? jag gör det, kan det hända att jag på något sätt hämmar min sexuella utveckling ? (vid samlag får jag klitorisorgasm vid penetrering)

Malena Ivarsson säger: Allting låter utmärkt. Det viktiga är att du kan överföra din orgasm till en partner, problemet uppstår om man till exempel blir beroende av en kudde eller ett rep. Då kan det bli problem om man måste ta med sig det. För dig verkar det funka.

Raffe säger: Hej! Min tjej vill skaffa sexleksaker, framst dildos för sin egen räkning. Vet inte hur jag ska känna inför det, vad är rätt?? Just nu känns det fel av henne, hon har ju mig....eller?

Malena Ivarsson säger: Du får respektera hennes behov. Du behöver inte känna dig svartsjuk, det betyder att hon vill prova nya saker. Ni kan ha med leksaken när ni har sex, många killar gillar också vibrationer.

Zita säger: Jag har allti trott att vi lever i ett frit samhälle, men som kyrkan säger saker å ting så får man annan uppfattning. Hur ska man gå till väga för att få tonoringar att besluta själv vad som är viktigt för dom? Hur ser du på saken?

Malena Ivarsson säger: Man måste hjälpa ungdomar att bygga upp en egen identitet och hjälpa dem att lära känna sina känslor och att följa dem så bygger man starkt jag och då kan de lättare identifiera sig. Men det är en svår och komplex fråga.

Shaft säger: Tror du att det sker en förändring vad gäller tjejer/kvinnors onani, dvs att det finns en trend mot ökat lekandemed sig själv, med tanke på "leksakspartyn" etc.? Jag tycker mig märka att tjejer inte är "lika pryda" som tidigare.

Malena Ivarsson säger: Ja, alla undersökningar tyder på det, att kvinnor närmar sig mäns sätt att onanera. Även vi som arbetar med sexuella problem ser att svårigheten att få orgasm har minskat.

angelica säger: hej Malena...måste först tacka för din spalt i aftonbladet söndagar, det är det första jag läser.-

jonte33 säger: vad gör man för att hitta kvinnans g-punkt

Malena Ivarsson säger: Till angelica: tack, Till Jonte: för det första ska man ha distans till det men om kvinnan ligger på rygg och du tittar på hennnes slidingång och föreställer dig att den är som en klocka så är klockan sex ner mot anus, klockan 12 är mot magen, klitoris

. Då för du in fingret och cirkulerar och stannar på fem i tolv. Där är området som kallas för G-punktsområdet. Gnid sedan med fingret upp mot magen, då kan du känna G-punkten växa men inte alla känner det.

MErik säger: Hej jag är en Sex och Kärleksmissbrukare, onani är grundproblemet i mitt utagerande. För mig är en porrtidning som en flaska vin för en Alkoholist, och jag är inte ensam, snälla prata mer om riskerna, det talas aldrig någonsin om det här.

Malena Ivarsson säger: Visst kan man missbruka sex precis som alkohol eller pengar. Det finns en konflikt som handlar om ett kärleksbehov, man har inte blivit sedd. Metoder finns, s.k recoverygrupper, en i S-holm, en i Lund, du kan ringa Korpberget i Dalarna och fråga.

Livius säger: Hej! Jag har hört att genom att onanera så kan man lära sig att kontrollera sin utlösning. Är det sant?

Malena Ivarsson säger: Ja, det är helt riktigt. Det är en jättebra metod att träna sig på men det funkar.

The viking säger: Hej Malena! Min tjej är gravid (v20) och vårat sexliv är sig långt ifrån likt. Onanerar hon trots att hon inte vill ha sex så ofta, eller alls. Är det just mig hon inte vill ha sex med tror du? Lätt orolig...

Malena Ivarsson säger: Nej, det är graviditeten, den åstadkommer förändringar. Sex kräver energi, om man är gravid, arbetslös eller deprimerad finns inget kvar för att ha sex. Stöd henne och tänk inte så mycket på problemen! Ta fram din styrka!

Pinnen säger: Jag var oskuld extremt länge, men hade aldrig fått ett så bra och avancerat sexliv på en gång när jag väl träffade rätt person om jag inte ägnat mig mycket åt onani. Visst kan man se sex på egen hand som en träning inför ett kommande sexliv, också?

Malena Ivarsson säger: Ja, absolut. Kunde inte sagt det själv. Man bygger upp en sexuell självrespekt så man kan kommunicera vad man behöver.

Helenalin säger: min man vill inte ha sex med mig, men han tittar på porrfilmer i hemlighet tror han, och ändå säger han mig att det är otrohet att onaner, vad tycker du att jag borde göra åt min situation?

Malena Ivarsson säger: Så här är det för många kvinnor, man känner sig avvisad. Man ska försöka ha distans till porren och onanin och inte ta det personligt. Det kan vara nåt han behöver. Försök prata med honom om på vilket sätt hon skulle kunna bli delaktig i det mentalt eller fysiskt. Det kan handla om så många saker, det kan bara handla om att förhållandet går på tomgång. DEt mest skadliga i det här är att kvinnor tar det så personligt och känner sig oattraktiva och underskattade.

kotte lotta säger: Varför kan man inte prata öpppet om onani med människor (förutom dom man känner väl). Det är som med döden, döden kan man inte heller prata öppet med folk om.

Malena Ivarsson säger: Det är helt riktigt fast det har ju ändrat sig (vi pratar ju om det), men det är fortfarande tabubelagt. Det är en del av vår kultur, vi är inte så frigjorda som vi tror. Förr la man piggar på killars penisar eller ansågs som en sinnessjuksdom.

UngMan26 säger: Är det fel att onanera även om man har ett förhållande?

Malena Ivarsson säger: Nej, det tycker inte jag. Många känner dåligt samvete men vi har en egen sexualitet och en tillsammans med partnern, det kan berika en. En äldre kvinna i en bok berättar om sin förtvivlan när hennes man dog efter många års äktenskap. Hon var så förtvivlad för hon kunde bara få orgasm med mannens penis i sig. Till slut ställde hon sig och gnuggade sig mot ett element i ren förtvivlan.

Kristen20 säger: Jag tycker att du borde skämmas som ger ut såna här budskap till vilseledda ungdomar!!

Malena Ivarsson säger: Är det någon som ger ut vilseledande budskap är det kristna som tolkar allt efter sin egen patriarkala syn (inte alla kristna dock). DEt låter som att se grandet i sin broders öga men inte bjälken i sitt eget.

Löken 18 säger: Kan man onanera i rymden?

Malena Ivarsson säger: Skratt...det är nog inte det första man tänker på när man är där.

petter säger: kan man köpa en sexleksak åt sin tjej?

Malena Ivarsson säger: Ja, absolut. Det är jättebra för många tjejer tycker det är pinsamt att göra det själv. Det är en jättebra present.

Brask säger: Det är ett vetenskapligt faktum att kroppen mår bra av onani.Onani utlöser kemiska reaktioner i kroppen som sänker stressnivån och ökar endorfin.

Malena Ivarsson säger: Ja, det är helt riktigt. Jag skriver under på allt men det är samma sak med samlag också.

Malena Ivarsson säger: Tack för att så många ställde frågor, vi ska försöka upprepa det. Det verkar finnas ett stort behov av det.

ARTIKELN HANDLAR OM