Ännu fler på Ericsson sparkas

10000 i hela världen, 5000 i Sverige enligt nya uppgifter

NYHETER

Dagen innan Ericsson delårsrapport läckte uppgifter om hur många som ska bli av med jobben ut.

Mellan 4 000 och 5 000 Ericsson-medarbetare kommer att bli arbetslösa i Sverige.

Ytterligare 10 000 ska mista jobben i hela världen, erfar Dagens Eko.

– Vi som jobbar på Ericsson vet ingenting. Alla pratar om det här men vi har inte fått någon fingervisning i någon riktning, säger en Ericsson-anställd till Aftonbladets nätupplaga.

I morgon presenteras Ericssons delårsrapport. Samtidigt med rapporten presenteras ett sparpaket som ska lindra stötarna i det krisdrabbade Ericsson men göra ett ovisst antal anställda vid Ericsson arbetslösa.

Detta sker i samband med att Ericsson slutförhandlar om att gå samman med Sony om mobiltelefontillverkning, något som ledde till att Ericsson-aktien steg kraftigt under torsdagen. Erissons B-aktie stängde på 68:50, en uppgång på 8,73 procent.

4000-5000 i Sverige

Dagens Eko rapporterar i dag att mellan 4 000 och 5 000 i Sverige och 10 000 i hela världen kommer att förlora sina jobb.

- Vi kan inte kommentera detta. Tidigt i morgon kommer vår delårsrapport, innan dess säger vi inget, säger Pia Gideon, informationschef vid Ericsson.

Främst är det administratörer och tjänstemän som får gå. Företaget väntas i stället ta hjälp av bemanningsföretag för att fylla luckorna.

”Främst konsulter”

– Jag tror främst att det är konsulter som kommer att få gå, säger en anställd i Lund som vill vara anonym.

Han säger att personalen på avdelningen pratar mycket sinsemellan om hur många som får sparken.

- Det spekuleras en hel del men faktum är att i dag, en dag innan delårsrapporten, har vi ingen som helst aning om hur många eller vilka det handlar om, det är lite konstigt, säger han.

”Finns ju lite att ta av”

Med tanke på företagets storlek är en nedskärning i storleksordningen som läckt ut i förväg inget sensationellt:

– Det finns ju lite att ta av och om man tittar på vad konkurrenter i liknande branscher gjort, som skurit ner med upp till 20 procent, är proportionerna ganska normala, säger en ananlytiker till Rapport.

I slutet av mars, dagen före Ericsson bolagsstämma, varslade Ericsson 2700 personer i det största enskilda industrivarslet i modern tid.

Då beslutades att 1200 vid fabriken i Linköping och 1 500 i Kumla skulle mista sina jobb.

Dessutom varslades femhundra Ericsson-anställda i januari.

Varslet i Kumla var ett hårt slag när Ericsson med ett enskilt beslut slaktade halva fabriken.

Ericsson kritiserades hårt för sin tystlåtenhet efter varslen och att såväl Ericssons vd Kurt Hellström som styrelseordföranden Lars Ramqvist gjorde sig oanträffbar.

Annika Sohlander