Ericsson allt mindre svenskt

NYHETER

Ericsson är Sveriges viktigaste företag.

Trots det drar företaget ner mer här än i resten av världen.

Närmare var femte anställd tvingas i år lämna telekomjätten.

Ericssons betydelse för Sverige kan knappast överskattas. Desto tråkigare att företaget i dag meddelar att de sparkar en större andel av de anställa i Sverige än i resten av världen. Det är andra gången på mindre än en månad.

I slutet av

mars kom beskedet att ytterligare 2 100 personer vid anläggningarna i Kumla och Linköping skulle bli av med jobbet. I England sparkades 1 200 personer.

I dag väntas, enligt uppgifter till Aftonbladet, företagsledningen meddela att personalstyrkan dras ner med ytterligare 10 000 personer varav hälften i Sverige.

Det innebär att 19 procent av Ericssons anställda i Sverige skalats bort på 23 dagar. Motsvarande siffra för hela världen är 6 procent.

Så var det även förra året. På världsbasis växte Ericsson med ett par tusen personer. I Sverige minskade antalet anställda med mer än femtusen.

Ericsson håller alltså på att bli allt mindre svenskt. Ledningen är visserligen svensk och huvudkontoret är i praktiken placerat här. Men basen, personal och produktion, blir allt mindre svensk.

Det understryks av det planerade samarbetet med den japanska elektronikjätten Sony. Ett gemensamt samriskbolag med säte i Storbritannien ska bildas för att få fart på de båda bolagens försäljning av mobiltelefoner.

Sony behöver hjälp med att öka sin två-procentiga andel av världsmarknaden. Ericsson är i behov av några som begriper vad de leklystna och designmedvetna kunderna vill ha, de som inte är ute efter spjutspetsteknologi utan en telefon som går att ringa på men som framför allt förstärker den egna identiteten.

Det är möjligt att Ericssons utveckling mot ett allt mindre svensk företag inte är att beklaga. De slåss med andra globala jättar och har inte råd att ta nationella hänsyn om de vill överleva som ledande i telekombranschen. Däremot är den värd att notera.

Ericsson har gjort

det till en dygd att presentera nedskärningar i samband med information till aktiemarknaden. Så även i dag. En skraltig tremånadersrapport pareras med massavsked.

Enligt uppgift från koncernchefen Kurt Hellström gick verksamheten med mellan 4 och 5 miljarder i förlust under första kvartalet i år. Det ska jämföras med förra årets rekordvinst efter skatt på 21 miljarder.

Men trots detta väntas Ericsson i dag redovisa en mindre vinst på omkring en halv miljard kronor.

Orsaken är försäljningen av aktieinnehavet i amerikanska Juniper networks som gav en reavinst på 5,5 miljarder kronor.

Att sälja tillgångar för att få verksamheten att gå ihop är ingen hållbar strategi. Alltså tvingas Ericsson att skära i utgifterna, bland annat personal.

Synd bara att det drabbar Sverige i högre grad än andra delar av världen.