12 000 sparkas från Ericsson

Aktie-kursen rasade med 12 procent när börsen öppnade

NYHETER

I dag fortsatte Ericsson slakten av företagets anställda.

12 000 anställda sägs upp på då koncernledningen nu sätter kniven i områdena administration, forskning, utveckling och mobiltelefoner.

Utöver detta sparkar företaget ut hälften av de omkring 15 000 konsulterna.

- Det är inte lätt att lämna detta besked till de anställda. Men vi kan inte bara sitta och vänta på att solen ska börja skina igen, säger vd Kurt Hellström till Aftonbladet.

Då svenska telekomjätten Ericsson i dag presenterade sin delårsrapport spädde företagets vd Kurt Hellström samtidigt på stålbadet för företaget och för de anställda. Utöver de 2 600 som redan fått besked om uppsägning, bantas företaget med ytterligare 10 000 anställda. Dessa anställda plockas i första hand från områdena försäljning, administration, forskning, IT och utveckling.

Ericssonledningen lämnade i förmiddags även beskedet att ytterligare 2 000 anställda inom mobiltelefontillverkningen ska bort. Vilka arbetsplatser som berörs meddelare företaget senare i vår.

Utöver detta tvingas Ericsson halvera antalet konsulter som i dag uppgår till 15 000.

- Vi har ett sparpaket på 20 miljarder kronor och befinner oss i en bransch som går snabbt utför. Det vi gör nu är det som krävs för att vända utvecklingen, säger Kurt Hellström.

Aktien rasade 12 procent

Börsmarknaden reagerade direkt på Ericssons besked. Ericssonaktien rasade med 12 procent när Stockholmsbörsen öppnade under förmiddagen.

Hur har Ericsson hamnat i den här situationen?

- Det handlar framför allt om en övergripande ekonomisk nedgång, framför allt i USA, som påverkas oss mycket direkt,.

Hur påverkar detta krispaket förtroendet för Ericsson?

- Det är bara i Sverige som vi talar om ett dåligt förtroende för Ericsson. Utomlands har vi inte känt av några brister i förtroendet före Ericsson. Vi är ett företag med 107 000 anställda. Med det som bakgrund får de här neddragningarna lite perspektiv.

På frågan om framtiden för de tio tusentals anställda som nu sägs upp tystnar Kurt Hellström. Sedan säger han försiktigt.

- Det är inte lätta att lämna detta besked till de anställda. Jag kan bara försöka förklara hur situationen ser ut, och beklaga läget, säger Hellström.

Kan du i dag lova de som får sparken att du fixar dem ett nytt jobb?

- Nej, det kan jag inte göra. Men Ericsson har en tradition som innebär att vi tar väl hand om dem som drabbats av uppsägningar.

Ericsson har tidigare fått hård kritik för bristerna i sitt sätt att informera de anställda om de tidigare varslen. Men Kurt Hellström säger att de anställda som berörs av dagens krispaket kommer att informeras av sin närmaste chef, personligen.

Ericsson stora problem stavas minskad efterfrågan. Orderingången under årets första kvartal minskade med 5 procent.

Visserligen redovisar Ericsson i dag en vinst på pappret före skatt på 600 miljoner kronor för första kvartalet i år. Detta är bättre än väntat.

Men detta ska jämföras med första kvartalet i fjol, då vinsten uppgick till 6,1 miljarder kronor. Dessutom ingår en reavinst på försäljningen av aktierna i amerikanska bolaget Juniper. Räknas reavinsten bort redovisar Ericsson en förlust totalt på 4,9 miljarder kronor.

5,7 miljarder i förlust på mobilerna

Dagens besked blottar Ericssons blödande mobiltelefonverksamhet på allvar.Hittills i år har mobiltelefonerna tappat 52 procent i försäljning, vilket motsvarar en förlust på 5,7 miljarder kronor.

På systemsidan går det bättre, men även här har den uppåtgående vinstkurvan vänt nedåt. Området systems gjorde en rörelsevinst på 1,8 miljarder kronor.

- Vi har gått igenom många kriser förut och kommer att klara av även den här krisen. Men mobiltelefonerna är den verksamhet som är tyngst, säger Kurt Hellström.

Har ni funderingar på att strunta i mobiltelefonerna och satsa helhjärtat på systemen?

- Nej, vi har sagt att vi måste vara med även på den mobila marknaden.

Dagens besked innebär att nära 20 procent av Ericssons 40 000 Sverigeanställda skalas bort. Detta har skett på 23 dagar.

Syftet med dagens kraftiga sparpaket är att minska konstnaderna för Ericsson och därmed ingjuta förtroende hos den skakiga marknaden. Stockholmsbörsen har redan gett en föraning om vart det lutar. Dagens första timmar på världens börser kommer ge Ericsson ytterligare svar om krispaketet var tillräckligt.

Ericsson själva är dock fortfarande optimistiska inför framtiden. Världsmarknaden för mobila nät kommer att växa med mellan 5 och 15 procent i år och antalet mobiltelefonabonnenter kommer att öka med 25-35 procent, spår koncernledningen i sin delårsrapport.

- Vi tror på framtiden. Men samtidigt kan vi inte bara sitta och vänta på att solen ska börja skina igen, säger Kurt Hellström.

Vid förmiddagens presskonferens, efter Ericssonraset vid Stockholmbörsens öppningstimmar, gav samme vd ett något mer pessimistisk syn på framtiden.

- I dag ser vi inga tecken på återhämtning av marknaden, att det ska vända närmaste tiden. Vi måste vara realistiska, förklarade en synbart pressad Hellström.

Han gav dessutom en föraning om vilka städer som, förutom Stockholmsområdet, kommer att drabbas hårdast av det nya sparpaketet.

- Jag utesluter inte att Lund och Göteborg och kommer att påverkas. Men huvudsakligen handlar det om Stockholmsområdet.

Claes Thunblad, Maria Saving