Kritiskt för separerad siamestvilling

Infektion hotar Gangas liv

NYHETER

En av de två siamesiska tvillingar som nyligen opererades isär kämpar för sitt liv.

Den elva månader gamla flickan har fått en allvarlig infektion, meddelade hennes läkare på fredagen.

Foto: AP
JAMUNA EFTER OPERATIONEN 20 läkare kämpade i nästan fyra dygn för att separera de två tvillingflickorna. Chanserna för att båda skulle överleva var minimala. Men igår morse var operationen över. ”Operationen blev en framgång”, sa en talskvinna för sjukhuset.

Det ser mörkt ut för lilla Ganga Shresta. Tio dagar efter den 96 timmar långa maratonoperation som särade henne från systern Jamuna har hon drabbats av en svår infektion.

Varnade för komplikationer

Flickorna föddes med sammanvuxna hjärnor och läkarna hade redan innan operationen varnat för komplikationer. Förutom hjärnskador fanns en stor risk för infektion. Bägge barnen har behandlats med antibiotika i förebyggande syfte. Men nu ser det illa ut för lilla Ganga.

– Vi kan inte göra något mer än att byta bandage. Håll tummarna och be att antibiotikan fungerar, säger flickornas läkare doktor Vincent Yeow till AP.

Svårt att täcka blottlagd hjässa

Gangas hjärna uppges vara större än systerns. Det var enligt doktorn svårare att sträcka ut huden för att täcka såret, som nu läker mycket sämre än systerns operationssår.

Hennes tvillingsyster Jamuna klarar sig bättre och mår efter omständigheterna väl. Läkarna bedömer hennes chanser att helt klara sig från hjärnskador till 90 procent.

Få liknande operatiojenr hittills

Operationen som särade tvillingarna avslutades den 10 april. Det var fjärde gången en operation av den typen genomfördes och andra gången som patienterna överlevt så här länge.

Caroline Olsson